Šćekić: Novi konflikti na teritoriji Evrope i šire podsjećaju da se mir nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo

Novi konflikti na teritoriji Evrope i šire podsjećaju da se mir nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo, kazao je ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, dodajući da su mladi najvažnija komponenta u izgradnji održivog mira.

Kako je saopšteno iz Ministarstva sporta i mladih, Šćekić je u Berlinu učestvovao na Forumu mladih Zapadnog Balkana, koji je organizovan povodom deset godina Berlinskog procesa, a u organizaciji Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO.

Navodi se da je Šćekić govorio na panelu o Evropskom projektu kroz objektiv mladih, sa posebnim akcentom na rezultate koji su u prethodnih deset godina postignuti u Crnoj Gori a tiču se mladih, kao i o saradnji sa RYCO i zajedničkim projektima.

„Suština Evropskog projekta u svom začetku bila je izgradnja mira u Evropi nakon stravičnog razaranja Drugog svjetskog rata”, rekao je Šćekić.

Kako je dodao, suština Evropskog projekta nije samo primirje, već i dugoročni mir u Evropi koja je vjekovima bila manje – više u permanentnim konfliktima.

“Posebno želim da kažem mladim generacijama u Evropi i regionu koji na sreću ne pamte ratne traume da mir nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo već uvijek raditi na njemu. Na to nas posebno posjećaju nažalost novi konflikti na tlu Evrope i šire“, kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, Evropska unija (EU) nije samo ekonomska, već i politička zajednica, čiji su benefiti više nego očigledni.

On je podsjetio da je, nakon Drugog svjetskog rata, saradnja među zemljama sadašnje EU počela upravo oko “sirovina rata”, odnosno uglja i čelika uspostavljanjem Ekonomske zajednice za ugalj i čelik.

“Danas je važno da razumijemo da na izgradnji održivog mira moramo konstantno raditi i da su tu najvažnija komponenta mladi ljudi, kao buduće generacije koje će voditi Evropu“, kazao je Šćekić.

Kako je dodao, to se radi pružanjem prilika za mlade, obrazovanje, sticanje vještina i uključivanje u sve procese koji treba da doprinesu razvoju društava na univerzalnim vrijednostima demokratije i ljudskih prava, a kada je u pitanju Evropa – posebno vrijednostima interkulturalizma dijaloga i tolerancije.

„Ulaganjem u mlade, direktno radimo na jačanju demokratije i podizanju standarda jer su nove generacije kreativna i stvaralačka energija koja donosi novu vrijednost“, kazao je Šćekić.

On je naglasio da nema dilemu da sve zemlje regiona jasno streme tom cilju, kao i da Crna Gora u tom pravcu pravi jasne iskorake.

„Vjerujemo da će biti naredna država clanica EU”, naveo je Šćekić.

Foto: Vlada CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA