Pejović: Povećanje PDV-a za hotelski smještaj neminovno će se odraziti na povećanje cijena od 10 do 15 odsto

Povećanje PDV-a za hotelski smještaj sa sedam na 15 odsto od januara naredne godine neminovno će se odraziti na povećanje cijena od 10 do 15 odsto, ocijenio je Nikola Pejović, predsjednik Udruženja hotela Crne Gore u „Bojama jutra“ na Televiziji Vijesti.

Pejović kaže da su mnogi manji hoteli već u procesu preregistracije kako ne bi podlijegali obavezi plaćanja PDV-a u iznosu od 15 odsto.

„Dešava se da ljudi koji su imali do sad 60, 80 ili 90 kreveta u hotelskom dijelu, oni će da pređu u privatni smještaj zato što je država Crna Gora obezbijedila da po članu porodice možete podijeliti po 20 kreveta i da ne uđete u PDV sistem. Znači, nas četvorica podijelimo po 20 kreveta, to je 80 kreveta, obrnemo 120 hiljada i faktički državi ne damo ništa“, kazao je.

Biljana Dabić, novinarka i vlasnica turističke agencije ističe da je povećanje PDV-a na hotelski smještaj podsticaj sivoj ekonomiji.

„Donosioci odluka su napravili grešku u koracima jer imamo ogroman poreski potencijal u privatnom smještaju i trebalo je naći rješenje kako ubirati porez, kako upotpuniti državni budžet upravo iz tog ogromnog poreskog potencijala gdje imamo najviše sive ekonomije“, kazala je Dabić.

Sanja Marković, iz Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, ukazuje da je turizam vrlo osjetljiv na promjene u cijenama i da će povećanje PDV-a uticati na konkurentnost, te da je izostala analiza o uticaju na hotelski sektor.

„Imamo još uvijek vremena da razmislimo o toj odluci, da izanaliziramo tu odluku, da razmislimo da do kraja godine uradimo izmjenu zakona i vratimo stopu PDV-a na smještaj kakva je i bila“, nada se Marković.

foto: Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA