Milici Bakrač nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“

Pjesnikinja iz Nikšića Milica Bakrač među dobitnicima je književne nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke“ za najbolju pjesničku knjigu u ovoj godini.

Nagradu dodjeljuje Zadužbina “Branko kolo”, kulturna institucija iz Sremskih Karlovaca koja čuva uspomenu na Branka Radičevića i njegovo djelo.

Bakrač je dobila nagradu za knjigu izabranih i novih pjesama “Hranitelj ptica” (prvo izdanje – Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Novi Sad, 2023. i drugo izdanje – Institutu za srpsku kulturu, Nikšić, 2024).

“Ovaj bogati izbor poezije pokazuje genezu pjesničkog rasta i sazrijevanja Milice Bakrač koja je zadržala svoj autorski pečat u svim knjigama, prije svega u znaku odbrane korijena srpskoga bića, jezika, pisma, hrišćanskog učenja i vjere, „a s njima i vjere u čovjeka, ali i vjere u moć pjesničke reči“ (Z. Đerić).

Duhovni orjentiri srpske tradicije ukazuju se već u naslovima ciklusa: „Blago onom koga NJegoš gleda“, „Čovek i žena sa planine“, „Azbučnik“ „Čarnojević“ (pesme o odlasku), „Lazaru vezenica“ i „Gospode, nije nam hladno“. Poezija Milice Bakrač bogata je muzikom zahvaljujući negovanoj rimi i metrici (najčešće osmerac, deseterac: simetrični i asimetrični, te dvanaesterac), a sve u formi katrena, soneta i sonetnog vijenca. Posebno zanatsko obilježje ove poezije uočavamo u dosledno izvezenim akrostihovima u sonetima, i, što je važno istaći,  u sonetnom vijencu „Vijenac vijencu“. I, dok u čitavoj Crnoj Gori narod hodi u litijama, Milica Bakrač bilježi u vremenu: „Gospode nije nam hladno/ u doba mrazno i gladno!// Zebu nam ruke i lica,/ no, mi smo ko jata ptica// Čije se gnezdo svija/ Kod Svetog Vasilija.“ Posle Ranka Jovovića, nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“, drugi put odlazi u Crnu Goru, sada u sestrinsko krilo ugledne srpske pjesnikinje”,navedeno je u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade.

Ove godine po prvi put, prestižno priznanje Brankovoga kola „Pečat varoši sremskokarlovačke“, u vidu izuzetne nagrade za ukupno delo, pripalo je Peri Zupcu.

Uz Bakrač nagradu “Pečat varoši sremskokarlovačke“ za najbolju knjigu dobili su i Todor Bjelkić, Valentina Milačić, Damir Malešev, Igor Mirović, Barbara Novaković i Mileta Lisica.

foto:Zahumlje/brankovokolo.org

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA