Kosovski Srbi sa srpskim pasošima od danas u EU bez viza

Nosioci srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, od danas mogu da putuju u zemlje EU bez viza, pošto je stupila na snagu Uredba o ukidanju viza koja je objavljena u Službenom listu EU 23. septembra.

„Ova Uredba je u potpunosti obavezujuća i direktno se primjenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima“, navodi se u dokumentu, prenijela je danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Danijel Apostolović, ambasador Srbije u EU ocijenio je da je to dobra vijest, jer kako je rekao, time je otklonjena nepravda i diskriminatorski tretman EU prema Srbima sa Kosova jer su oni bili posljednji sa Zapadnog Balkana kojima je omogućen bezvizni režim.

Ukazao je da je odluka rezultat diplomatske borbe zvaničnika Srbije, prenosi RTS.

„Kao što znate prištinska strana se protivila donošenju te odluke, besmislenim argumentima, čime je još jednom pokazala nekonstruktivnost, i prije svega neljudski odnos prema građanima, i da njima nije cilj normalizacija svakodnevnog života ljudi. Argumenti naše strane su srećom pobijedili“, rekao je Apostolović.

Izrazio je zahvalnost, komesarki Ildi Johansom, Matjažu Nemecu, koji je bio izvjestilac za ovo pitanje, kao i brojnim poslanicama evropskog parlamenta koji su velikom većinom glasova usvojili ovu odluku. Njih 406 glasalo je za, 97 protiv, podsjetio je Apostolović

Predstavnici Evropskog parlamenta (EP) i Savjeta Evropske unije (EU) su 18. septembra u Strazburu potpisali zakon o ukidanju viza kosovskim Srbima sa pasošima izdatim od Koordinacionog direktorata Srbije.

Savjet EU je 22. jula usvojio odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova.

Stupanjem na snagu ove Uredbe znači da će ceo Zapadni Balkan ubuduće biti podvrgnut istom viznom režimu, pošto su kosovski Srbi sa srpskim pasošima bili jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU otkako su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA