Instalacija izložbe u nacionalnom paviljonu do 13. marta

Crna Gora će morati da do 13. marta sljedeće godine instalira izložbu u nacionalnom paviljonu na Svjetskoj izložbi Expo 2025, koja će se održati od 13. aprila do 13. oktobra u japanskoj Osaki. Ukupan iznos obezbijeđen za troškove je 1.620.000 eura, što je 660 hiljada više od prvobitno planiranog usljed globalnih poskupljenja, ali i posljedice zemljotresa u Išikavi, koji je promijenio stanje na tržištu građevinskih radova u Zemlji izlazećeg sunca.

To piše u Informaciji o aktivnostima na pripremi učešća Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2025 Osaka Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK).

Prvobitno su u skladu sa Planom učešća Vlade Crne Gore od 30. juna 2023. godine, za potrebe dizajna i opremanja paviljona, na osnovu pristiglih komercijalnih ponuda, ovi troškovi bili procijenjeni na iznos od oko 1 milion eura.

„U skladu sa predmetnim planom, za potrebe opremanja paviljona za 2024. planirana su sredstva u iznosu od 400.000 eura od čega je Budžetom za 2024. odobreno 360.000, dok su preostala sredstva u iznosu od 600.000 predviđena za 2025. godinu“, podsjećaju u dokumentu.

Međutim, iz MEK-a napominju da je prvobitna procjena troškova rađena na osnovu tadašnjih prosječnih cijena radova po metru kvadratnom, koja je u trenutku pripreme Plana učešća bila jedina referenca.

„U međuvremenu, došlo je do rasta cijene izgradnje u Japanu usljed globalnih poskupljenja. Pored navedenog, na rast cijena značajno je i uticao zemljotres u prefekturi Išikava, koji se desio početkom 2024. Zemljotres je umnogome promijenio stanje na tržištu građevinski radova, budući da je veliki broj izvođača radova usmjerio svoje aktivnosti na adaptaciju i izgradnju urušenih objekata“, ističu u dokumentu.

Zbog toga, iz MEK-a su upozorili da odobrena sredstva nijesu dovoljna za realizaciju projekta i raspisivanje tendera, te se mora dodati više od pola miliona eura.

„Te su za potrebe ovog tendera, pored odobrenih 360.000 eura za 2024. i Planom učešća predviđenih 600.000 eura potrebna dodatna sredstva u iznosu od dodatnih 660.000 eura (ukupan iznos tendera 1.620.000 eura)“, navodi se u dokumentu.

Podsjetimo, prva nagrada, vrijedna 10 hliljada eura, na Međunarodnom konkursu za koncept i sadržaj postavke izložbe, pripala je timu iz Turske koji čine Džan Kalinsazlioglu, Harun Bejhan, Osman Džan Bagatir, Gulten nur Bilgič i Edže Kandemir.

Druga nagrada vriijednosti 6 hijada eura dodijeljena je autorima iz Italije – Matiju Di Bennardu i Đakomu Tomideiu, dok je treća nagrada, vrijedna 4 hiljade eura, otišla u ruke francuskog tima koji čine Ivana Jordanovska, Leo Calmes i Lazar Žikić.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA