(FOTO) Javne površine u opštini Nikšić: Na jednoj strani ozelenjavanje na drugoj uništavanje zelenih površina

Na jednoj strani ozelenjavanje na drugoj uništavanje zelenih površina-mogao bi da bude realan prikaz dugogodišnjeg stanja javnih površina u opštini Nikšić. Kako je uništavanje efikasnije od ozelenjavanja tako se u toj oblasti govori o problemu, a taj problem pokreće, godinama, nevladin sektor i odgovorne pojedince ali i određene institucije da organizuju akcije pošumljavanja. Tako su se, u proteklom periodu, nove sadnice našle na teritoriji Park šume Trebjesa, u pojedinim dvorištima osnovnih i srednjih škola, ali i novootvorenim parkovima i rekonstruisanim ulicama. Ipak, sistem održavanja zelenih površina, kontrole i regulacije zagađenja ovih mjesta posebno problematičnim čine divlje deponije, čiji broj se iz godine u godinu povećava.

Neke lokacije na kojima su divlje deponije decenijama, dobro su poznate mještanima koji žive u njihovoj blizini, a jedan od njih je Predrag Todorović koji ukazuje na problem pored puta do mjesne zajednice Golija, a tim putem naročito u ljetnjem peridu, prolazi veliki broj turista i posjetilaca.

„Želio bih da skrenem pažnju da se nedaleko odavde nalaze farmeri, estavela Vir i vodoizvorište Vidrovana. Možete se sami uvjeriti kolike su razmjere ovih divljih deponija zbog nepravilnog odlaganja otpada. Ovaj problem postoji više od dvije decenije i trebalo bi konačno da se riješi. Mislim da to nije lako, da lokalna samoupraa ulaže određeni napor, ali da bi trebalo da se uključe i Vlada Crne Gore. Kada dođe do čišćenja deponija trebalo bi uključiti i mještane i oni su raspoloženi da pomognu da se konačno uklone“, navodi Todorović pokazujući veliku, nekontrolisanu deponiju otpada tik pored puta.

Ističe da se nedaleko od ovih divljih deponija na golijskom putu nalazi i Čelinjska pećina koja tek treba da se valorizuje i da je u toku istraživanje ovog područja, što je razlog više da se područje sanira. Jer, deponije pored prirodnih bogastava ozbiljan su problem, a na putu ka Evropskoj uniji te pojave se „ne mogu frizirati, smatra Todorović.

Strateškim planom razvoja opštine Nikšić 2023-2028. godine istaknuto je da je planina Golija zbog biološke raznovrsnosti, što su potvrdile inostrane naučnoistraživačke ekspedicije koje su boravile na ovom prostoru u posljednje nekolike godine, kandidovana za ulazak u dvije ekološke mreže – EMERALD i NATURA 2000. Važno je istaći da su ovim istraživanjima pronađene rijetke i endemične vrste, koje su, po tvrdnjama ovih naučnika, potpuno nove za nauku. Jedan od strateških ciljeva je Zaštita biodiverziteta i prirodnih vrijednosti u okviru kojeg je planirana izrada Lokalnog akcionog plana za biodiverzitet i Studije zaštite, te bi u okviru ovih aktivnosti trebalo očekivati uređivanje zelenih površina i sanaciju deponija.

Kada je riječ o zelenim površinama u gradu Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta „Ozon“ kaže da je to moguće rešiti jedino planom ozelenjavanja grada.

„Razgovarali smo na tu temu sa Agencijom za projektovanje i planiranje i mislim da je projekat koji smo imali u Podgorici sa firmom Amplitudo „Moje drvo.me“ jedan od modela koji se može primjeniti u Nikšiću. Jednako je važna kako akcija sađenja tako i održavanja zasada, što podrazumijeva uključivanje Vodovoda koji bi trebalo aktivnije da radi na zalivanju, jer su evidentni problemi sa sušom. Plan ozelenjavanja nije samo zasaditi drvo, već ga i održavati. Mislim da bi naše Zelenilo trebalo da ima rasadnik kao i drugi gradovi u Crnoj Gori“, navodi Perović.

Opština Nikšić je od Eko fonda do sada dobila finansijska sredstva u iznosu od 100.000 eura, koje će biti usmjerene na sanaciju divljih deponija i ozelenjavanje površina, kazao je Vidak Krtolica, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

„Veliku deponiju, pored rijeke Gračanice, smo sanirali i taj prostor smo zazeljenjeli i zasadili sadnice. Sa takvim aktivnostima nastavljamo i ove godine za šta smo od Eko fonda dobili 50 000 eura. Radimo projekte sa različitim fondovima od kojih dobijamo finansijska sredstva kako bi sređivali zelene površine. Cilj nam je da u budućem periodu sredimo sve te lokalitete u gradu,“ navodi Krtolica.

Iz nadležnog sekretarijata navode da bi izgradnjom tri reciklažna dvorišta, za koja je u toku izrada projektne dokumentacije, umnogome bila unaprijeđena ekološka slika opštine Nikšić.

Nevena Bulajić

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA