Đaković: Mlijeko sa dvije farme u Zeti bezbjedno

Zbirni uzorci mlijeka sa dvije farme u Zeti negativni su na prisustvo kju groznice, kazao je za „Dan“ Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. On je dodao da su urađeni određeni uzorci fecesa, koji su takođe negativni.

– Narednih dana uradiće se dodatne analize iz krvi, kao i još nekih uzoraka. Za sada samo možemo potvrditi da je mlijeko sa ove dvije farme bezbjedno – rekao je Đaković za „Dan“.

Sumnja na pojavu kju groznice na farmama u Zeti javila se nakon što je kod nekoliko grla utvrđeno prisustvo antitjela na ovu bolest, odnosno da su serološki pozitivna.

Đaković je u srijedu najavio da će stručni tim Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove narednih dana razmotriti i donijeti nove mjere, između ostalih i preporuke o vakcinaciji. Vakcinacija će biti moguća kod zdravih grla.

Kju groznica u Crnoj Gori registrovana je sredinom jula na teritorijama opština Danilovgrad i Nikšić. Upravi je dosad šest opština dostavilo informacije o lokacijama za neškodljivo uklanjanje nuspojava životinjskog porijekla, a to još nisu uradile opštine Danilovgrad i Nikšić, koje su epicentar zaraze kju groznicom.

Dok se traži adekvatna lokacija, čeka se sa eutanazijom zaraženih krava, koje potencijalno zarazu šire na zdrava grla, a bolest se prenosi i na ljude. Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), u septembru je kod 15 osoba potvrđena kju groznica, a dva slučaja registrovana su u junu. Broj zaraženih ljudi rekordan je za poslednjih 10 godina. Podaci IJZ pokazuju da se broj oboljelih dosad kretao od nula slučajeva (2020, 2021. i 2023) do šest slučajeva registrovanih u 2016. i 2018. godini.

Zbog kju groznice, dosad je eutanazirano preko 100 goveda, a na eutanaziju se čeka za više od 50 grla kod kojih je potvrđena ova bolest.

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA