Za adaptacije fasada i ravnih krovova zgrada Opština Nikšić u ovoj godini opredijelila 150.000 eura

Brojni kvartovi i zgrade u Nikšiću, kako oni u centru grada, tako i oni u prigradskim naseljima decenijama čekaju svoj red na uređenje. Šansu da se postojeće oronule fasade i krovovi zamijene, dobiće oni koji se prijave na novi javni poziv Opštine Nikšić za učešće u sufinansiranju adaptacije fasada i krovova stambenih zgrada na teritoriji Nikšića.

“U ovoj godini Opština Nikšić je opredijelila 150. 000 eura za sufinansiranje adpaticije fasada i krovova na teritoriji opštine i 20. 000 eura za hitne radove. Do sada smo za hitne radove dali oko 10. 000 eura, proljetos, a sad ostavimo drugu polovinu da damo u ove jesenje dane kad počne da prokišnjava u određene zgrade, pa onda da imamo rezerve novca”, kazala je za RTNK sekretarka nadležnog Sekretarijata Opštine Nikšić Milanka Radulović.

Opština će adaptaciju fasada i ravnih krovova sufinansirati sa iznosom od 50 odsto ukupne predračunske vrijednosti radova, sa uračunatim PDV-om, a najviše u iznosu do 20. 000 eura.

Uz zahtjev za bespovratno učešće u sufinansiranju adaptacije fasada i krovova stambenih zgrada upravnik je dužan da dostavi i potrebnu dokumentaciju.

Da su registovani, da imaju registovanog upravnika i predsjednika skupštine stanara, znači moraju imati izvod, prijavu na poziv, moraju imati list nepokretnosti za zgradu, moraju imati predračun, određenu dokumentaciju kojupribavljaju od Monstata, šifru djelatnosti i razvrstavanje djelatnosti i šifru, jedan matični broj koji se dobija od Monstata, takođe moraju imati predračun, onako realan predračun zavisno da li se radi o krovu ili fasadi, moraju imati odluku skupštine stanara da žele učestvovati na pozivu”, pojasnila je Radulović.

Stambena zgrada koja bude izabrana za sufinansiranje adaptacije fasade dužna je da sve radove izvede u roku od šest mjeseci od dana zaključenja ugovora o sufinansiranju. Ukoliko do toga ne dođe, obavezni su da dodijeljena sredstva sa zakonskom kamatom vrati Opštini Nikšić.

Odluku o izboru zgrada, komisija će donijeti u roku od deset dana od otvaranja prijava.

“Prednost ima uže jezgro grada, zatim staro zgrade, znači obično ove zgrade koje su građene preko 2.000 godine I ne pustamo da učestvuju, jer su one dosta mlade u odnosu na ove ranije, uglavnom staro zgrade. Naša komisija izlazi na teren pa onda ocjenjujemo trenutno stanje zgrade”, naglasila je Radulović.

Prijave po javnom pozivu, podnose se Opštini Nikšić na propisanom obrascu, najkasnije do 25. oktobra do 10h. Prijavni obrazac može se preuzeti na web sajtu Opštine ali i na šalterima Građanskog biroa Nikšić.

Jovana Delibašić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA