Vukićević: Četiri kompanije u užem krugu za gradnju auto-puta

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević kazala je da se na tender za gradnju druge dionice auto – puta prijavilo osam kompanija iz Kine, Turske i Azerbejdžana među kojima je i kineska kompanija CRBC koja je izgradila prvu dionicu. Ističe da su četiri kompanije u užem krugu za gradnju auto-puta.

„Tender se obavlja po pravilima EBRD-a koji će finansirati projekat i ko će biti izabran zavisi od tenderskih uslova“, kazala je Vukićević objasnivši da je „dio novca obezbijeđen kreditom iz EU i budžeta“.

Ministarka je rekla da je „procentualno gledano moguće da pravo na gradnju druge dionice auto-puta dobije kineski CRBC“ i naglasila da izbor izvođača radova zavisi od tenderskih uslova.

Ona je napomenula da je državna kompanija Monteput raspisala tender za izvođača prije njenog izbora za ministra saobraćaja.

„Na tender se prijavila kompanija CCC, krovna firma ili kako je nazivaju majka firma CRBS-a, ali ko će biti izabran na tenderu zavisi od toga da li su ispunili uslove“, rekla je ministarka.

Vukićević očekuje da će gradnja druge dionice auto-puta Bar – Boljare biti nastavljena naredne godine te da će svi poslovi biti okončani u predviđenom roku.

Ministarka je rekla da je i politička partija iz koje potiče kritikovala gradnju prve dionice auto – puta, ali samo način na koji je taj projekat realizovan.

„Mi smo se protivili načinu na koji je to rađeno. Sjetimo se da smo imali „zaboravljenu“ petlju od sto i kusur miliona. Taj projekat je u tom smislu pratilo mnogo kontroverzi“, navela je Vukićević ocijenvši da sve to treba ispitati.

Vukićević je potvrdila da je planirani rok za izgradnju auto-puta do granice sa Srbijom 2030. godina, ali napomenula da je sa rokovima problematično to što se uvijek mogu pojaviti neki nepredviđeni poslovi.

„U svakom slučaju mi ćemo ugovorom obavezati izvođača da završe posao za pet godina i oni će u tom roku biti obavezni da završe drugu dionicu“, objasnila je ministarka.

Komentarišući opasku da je „zanimljivo da Evropljani daju pare a Kinezi grade auto-put u Crnoj Gori“, Vukićević je kazala da je „tender otvoren za sve i da su svi zainteresovani mogli da se prijave“.

„Taj tender je raspisan i završen prije mog dolaska na čelo resora, ali čak i da sam bila tu sa pozicije ministra nemam nikakvog dodira sa tenderom koji raspisuje Monteput po pravilima EBRD-a. Mogao je da se prijavi svako, ali zašto nisu to je drugo pitanje. Prijavila se jedna firma iz Bangladeša koja je eliminisana jer nisu ispunjavali uslove“, navela je ministarka saobraćaja.

Odgovarajući na pitanje novinara da u domaćoj javnosti postoji vrsta averzije prema kineskim kompanijama ministara je rekla da su „kineske kompanije radile i projekte u zemljama Evropske unije, u susjednoj Hrvatskoj, tako da to nije ništa neuobičajeno“.

„Najbitnije je da je tender bio otvoren za sve. Epilog je ovakav kakav je. Vjerujem da ćemo na kraju izabrati izvođača i potpisati ugovor o izgradnji. Prioritet Crne Gore je da se nastavi gradnja auto-puta i da se taj projekat što prije okonča““, poručila je ministarka.

Govoreći o ambicioznom planu Vlade Crne Gore o gradnji auto-puteva i cesti, Vukićević je kazala da će dobar dio novca biti obezbijeđen iz fonda za Zapadni Balkan, dio iz kredita EBRD-a a dio iz sopstvenih sredstava.

Naredne godine rekonstrukcija pruge Bar – Golubovci

Ona je kazala da je stanje u crnogorskoj željeznici vro loše jer je taj segment bio zanemaren i najavila da će naredne godine početi rekonstrukcija pruge Bar-Golubovci.

„Imamo četiri željezničke firme i sve četiri su u problemima. To je važan projekat zbog Luke Bar“, dodala je ministarka.

Ministarka je ocijenila da se država nije domaćinski odnosila i u slučaju nacionalne avio-kompanije i najavila da će Vlada ubrzo formirati tendersku komisiju za davanje koncesija za aerodrome.

Ona je odbacila mogućnost da Vlada pristane na ugovor o koncesiji za aerodrome koji bi predviđao otpuštanje viška zaposlenih navodeći da na to ne bi pristala ni kao ministarka saobraćaja.

„Aeodromi bilježe pozitivne poslovne rezultate i nema potrebe da se ulazi u neki koncesioni ugovor koji bi zaposlene ostavljao bez posla“, precizirala je Vukićević.

„Treba biti vrlo oprezan, radi se o državnoj imovini posebno jer nismo imali pozitivna iskustva u prethodnom periodu, brojne privatizacije koje smo imali nisu se pokazale opravdanim“, navela je Vukićević dodavši da se zalaže da država zadrži Aerodrome odnosno kontrolu nad njima kao što je Srbija uradila u slučaju aerodroma Nikola Tesla.

„Oni imaju Upravni odbor koji kontroliše koncesionara“, objašnjava Vukićević.

Najavila je da će sjutra Vlada donijeti odluku o tenderskoj komisiji za aerodrome i dodala da još nije bilo razgovora o potencijalnim koncesionarima.

Foto: Vlada

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA