Crna Gora da sa regionom unapređuje saradnju u oblasti kulture

Sastanak visokih predstavnika zemalja CoMoCoSEE – Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope, održan je juče na Cetinju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na sastanku je naglašena važnost kulture i posebno njene spone sa održivim razvojem.

Drẓ̌ave č̣lanice Savjeta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope su istakle spremnost da unapređuju regionalnu saradnju u oblasti kulture, kako bi omogućile intenzivnije povezivanje resora kulture iz svojih država, te zajednički radili napromociji kulture ovog regiona.

Iz Ministarstva kulture je naglašeno da da su eksperti iz zemalja članica CoMoCoSEE-a, razmatrali su nacrt Deklaracije posvećene temi Culture and Arts Education koju je kao prioritetnu temu svog predsjedavanja definisala Crna Gora.

Takođe, sastanak je posložio i za nastavak prethodno započete saradnje na uspostavljanju zajedničkog Fonda za kulturu saradnju.

Ovaj fond, između ostalog, ima za cilj očuvanje, razvoj i promociju kulturne raznolikosti u regionu JIE, promociju kulturnog nasleđa regiona, podsticanje kulturne saradnje između zemalja i promociju njihove kulture kroz zajedničke aktivnosti, kako na unutar regionalnom tako i na međuregionalnom nivou.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Moldavije (online), Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

CoMoCoSEE odražava posvećenost država članica i zajedničke napore za djelovanje u oblasti kulture i time omoguće kulturni razvoj i saradnju u okviru konteksta Agende za održivi razvoj 2030.

Ovaj Savjet, koji su osnovali ministri nadležni za kulturu, sa područja zemalja Jugoistočne Evrope, ima za cilj da promoviše kulturu kao važno sredstvo za izgradnju mira, pomirenje i razvoj u ovoj oblasti

Foto: MKM

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA