(VIDEO) Popis poljoprivrede u Nikšiću teče po planu

Popis poljoprivrede počeo je 1. oktobra i trajaće do 1. decembra. Cilj popisa poljoprivrede je da se obezbijede međunarodno uporedivi podaci o strukturi poljoprivrednih gazdinstava kojim će se prikazati realna slika poljoprivrede u Crnoj Gori.

„Popis se realizuje bez ikakvih problema a na teritoriji Opštine Nikšić koja je i najveća u našoj državi, angažovano je 19 popisivača i 5 instruktora“, kaže Melinda Perović, samostalna savjetnica u Upravi za statistiku.

„Popisom poljoprivrede prikupljaju se podaci o površini korišćenog poljoprivrednog zemljišta po kategorijama korišćenja, stočnom fondu po vrstama i kategorijama, licima koja učestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji, objektima za smještaj stoke, mašinama, opremi“, pojašnjava sagovornica RTNK.

Popisom poljoprivrede obuhvataju se sva poljoprivredna gazdinstva u skladu sa članom 4, Zakona o popisu poljoprivrede. To znači da će se obuhvatiti sva gazdinstva koja imaju jednu kravu, najmanje deset košnica pčela, najmanje 1000 metara kvadratnih voćnjaka…

Za potrebe popisa poljoprivrede formirana je popisna komisija u Nikšiću a Uprava za statistiku otvorila je i info centar gdje na broj 068-851-522 poljoprivredni proizvođači mogu dobiti sve neophodne nformacije o samom popisu.

Inače, popis poljoprivrede je po sadržaju i obimu najobimnije i najkompleksnije istraživanje u statistici koje se sprovodi na svakih deset godina u skladu sa neđunarodnim standardima.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA