Crna Gora i UAE: Partnerstvo za budućnost kulture

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) aktivno rade na jačanju saradnje u oblasti kulture, oslanjajući se na Memorandum o razumijevanju i saradnji potpisan između dvije zemlje 2019. godine u Abu Dabiju. Ovaj ključni dokument predstavlja temelj za razvoj bilateralnih odnosa, otvarajući prostor za intenzivniju razmjenu i realizaciju zajedničkih kulturnih projekata.

To je poručeno na sastanku ministarke kulture i medija Crne Gore, dr Tamare Vujović, i otpravnika poslova Ambasade UAE u Crnoj Gori, Yousofa Naser Abdulla Albuainain Almazroueija, te istaknuto da su obje zemlje posvećene produbljivanju saradnje kroz projekte koji promovišu kulturnu baštinu, umjetničku razmjenu, kao i učešće na međunarodnim manifestacijama.

Ministarka Vujović naglasila je da kulturno-umjetničko stvaralaštvo zauzima značajno mjesto u odnosima između Crne Gore i UAE, posebno u oblastima muzičko-scenskih i vizuelnih umjetnosti, kinematografije i prevođenja književnih djela.

“Zahvaljujući podsticajnim mjerama u Zakonu o kinematografiji, strani producenti mogu ostvariti povraćaj sredstava u iznosu od 25% ukupnih troškova proizvodnje filmskih projekata u Crnoj Gori, što dodatno podstiče strana ulaganja u ovu oblast”, istakla je ona napominjući da je kinematografija samo jedna u nizu oblasti u kojima prepoznajemo mogućnosti za saradnju.

Naglasila je da je posvećenost Ujedinjenih Arapskih Emirata razvoju kulture i umjetničkih sadržaja zadivljujuća, i navela primjer Luvra-Abu Dabi i Muzeja savremene umjetnosti koji predstavljaju impozantne primjere razvoja muzejske djelatnosti.

Ministarka Vujović podsjetila je na svoje učešće na Svjetskoj konferenciji UNESCO-a o kulturi i umjetničkom obrazovanju u Abu Dabiju, gdje je imala priliku da se sretne i razgovara o modelima sdaradnje sa ministrom kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Salemom bin Khalidom Al Kasimijem. Takođe, izrazila je spremnost Crne Gore da ugosti umjetnike iz UAE, čime bi se dodatno podstakla kulturna razmjena između dvije zemlje.

Otpravnik poslova Ambasade UAE, Yousof Almazrouei istakao je da je Ambasada zainteresovana da pruži podršku u ostvarivanju direktne komunikacije između ustanova kulture imanifestacija koje se u dvije zemlje organizuju. Otpravnik je naglasio mogucnost gostovanja i povremenih izlozbi u okviru emiratskih muzeja

„Detaljno ćemo razmotriti mogućnosti za saradnju, analizirati oblasti u kojima postoji prostor za unapređenje, te identifikovati konkretne načine na koje UAE mogu pružiti podršku u daljem razvoju i implementaciji ovih projekata”, izjavio je Almazrouei.

Razgovarano je i o značaju kulture za razvoj turizma te naglašeno da postojanje direktnih avio linija predstavlja prednost i doprinosi većem broju turista koji dolaze u Crnu Goru, čime se stvara mogućnost je za upoznavanje sa kulturnom i kulturnom baštinom Crne Gore.

Sagovornici su zaključili da će Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati nastavljaju da jačaju svoje kulturne veze, te kroz partnersku inicijativu postaviti temelje za buduće projekte koji će obogatiti kulturnu scenu obje zemlje i unaprijediti međusobno razumijevanje.

Foto: MKM

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA