Završen takmičarski dio Mojkovačke filmske jeseni, uručene nagrade

Dobra organizacija,predivna publika te dobar izbor filmova od kojih je njih četiri imalo crnogorsku premijeru na sinoć završenoj 49. Mojkovačkoj filmskoj jeseni potvrdili su i ove godine da Mojkovac ne slučajno iduće godine slavi pola vijeka postojanja festivala. Projekcijom filma „Bauk“ reditelja Gorana Radovanovića završen je takmičarski dio festivala nakon čega su svečano uručene nagrade i spuštena zavjesa na ovogodišnje izdanje Festivala posvećenog glumcu.

Nagrada za glavnu mušku ulogu pripala je Senadu Bašiću, za lik Faruka u filmu „Bosanski lonac“ Pava Marinkovića. Farukov nevoljni povratak u pozorište natjeraće ga da shvati što je uistinu važno u životu. Bašić glumački precizno dočarava ovaj lik bojeći ga nijansama da ni u životu, ni na filmu,ništa nije „crno-bijelo“,saopštila je predsjednica žirija Ana Sofranović.

Nagrada za glavnu žensku ulogu stručni žiri u sastavu Ana Sofranović, Branka Bešović Gajić i Draško Đurović dodijelio je Tihani Lazović, za lik Dragane u filmu „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića. Slojevito gradivši svoj lik, Tihana Lazović, krećući se tananom linijom od dramskih do komičnih elemenata, ovom ulogom osvaja gledaoce i ostaje u sjećanju još zadugo nakon projekcije filma.

Žiri je smatrao da treba nagraditi jednom ravnopravnom nagradom za epizodnu ulogu, Vojina Ćetkovića za lik sveštenika u filmu „Bauk“ Gorana Radovanovića uz obrazloženje: “Vojin Ćetković efektnim glumačkim sredstvima, uvjerljivo precizno, donosi lik sveštenika, doima se kao neka vrsta savjesti lika, ali ne samo u oficijelnom, društvenom smislu.“

Takođe stručni žiri dodijelio je za epizodnu ulogu nagradu za lik Lesa, Momiru Pićuriću u filmu „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića. Pićurić igrajući oca suočenog neizvjesnošću izbora koji donosi njegov sopstveni sin, u filmu „Živi i zdravi autentičnošću glumačkog izraza briljira.

Nagrada za epizodnu žensku ulogu dodijeljena je Žani Marjanović za lik Selme u filmu „Djeda mraz u Bosni“ Emira Kapetanovića. Specijalno priznanje dodijeljeno je i Vesni Trivalić za izuzetno glumačko ostvarenje za lik Igumanije Serafime u filmu „Služba“ Andreja Šepetkovskog.

Stručni žiri je dodijelio i specijalno priznanje za zadivljujuću glumačku vještinu ansambla filma „78 dana“ Emilije Gašić. Vrednovao je i upečatljivu glumačku igru Admira Glamočaka ostvarenu u tumačenju lika Mujice u filmu „Bosanski lonac“ Pava Marinkovića.

Specijalno priznanje žiri je dodijelio i Predragu Milojeviću za orginalno ostvaren lik Matije Bana u filmu „Matija Ban“ Milice Bajić-Đogo.

Nagrade su uručili predsjednik Opštine Mojkovac Veko Delić, direktorica Centra za Kulturu „Nenad Rakočević i umjetnički direktor festivala Radoslav T. Stanišić.

U ime domaćina nagrađenima i učesnicima festivala čestitke je uputila direktorica Centra za kulturu Zorica Manojlović.

„Čestitam dobitnicima prestižnih filmskih nagrada, u nadi da će ih ovo priznanje podstaći da i u narednom periodu budu kreativni te da nas obraduju nekim novim uspješnim ulogama“kazala je Manojlović najavljujući a iduću jesen jubilej 50 godina postojanja festivala.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA