Kabinet predsjednika: Milatoviću nije zabranjeno da bude u partiji, ASK utvrđuje da li je kršio zakon

Da li je bilo odgovornosti predsjednika države Jakova Milatovića i vladinih funkcionera u kršenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja utvrdiće Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), koja prikuplja dokaze i poručuje da će vrlo brzo donijeti odluku po ovom pitanju.

Sa druge strane, iz kabineta predsjednika države tvrde da Milatović nije kršio zakon kad je objavljen snimak u jeku izborne kampanje, gdje Milatović ispred koalicije „Za bolju Podgoricu“ poziva glasače da izađu na izbore, ali iz kabineta predsjednika.

Saradnica u kabinetu Predsjednika Crne Gore Marija Vesković osvrnula se u emisiji „Naglas“ na TVCG na pomenuti snimak, poručivši da tokom izborne kampanje nije pomenut nijedan od kandidata u izbornom procesu.

VeskovićVesković (Foto: RTCG)

„Nije se promovisala čak ni izborna lista, niti bilo koji kandidat imenom i prezimenom. To je bila opšta poruka, ako uzmemo izlaznost birača na prethodnim izborima. Milatoviću se samo stavlja na teret zabrana upotrebe službenih prostorija. Insituticija predsjednika nije politički subjekat“, obrazložila je ona. 

Upitana da li zloupotreba državnih resursa šteti ugledu predsjednika države, Vesković je odgovorila da samo kršenje zakona može da našteti ugledu.

„U konkretnom slučaju, kršenja zakona nije bilo. Samo podnošenje prijave ne šteti ugledu Milatovića“, kategorična je Vesković.

Komentarišući pojavljivanje Milatovića u izbornoj kampanji, Vesković je kazala da u Crnoj Gori ne postoji zabrana da predsjednik države bude u nekoj političkoj partiji.

„Milatović je simbolično dao podršku određenom političkom subjektu. On ima politički stav koji javno izražava, bilo da se on dopada nama ili ne. Ne možemo se voditi pretpostavkama, već zakonskim normama, a zakon se ne može prinudno sprovoditi“, obrazložila je Vesković. 

Drakić: Sljedeća kampanja mora biti neuporedivo bolja, zakon se mora mijenjati

V.d. direktora Agencije za sprečavanje korupcije Dušan Drakić podsjetio je da je toj agenciji stigla prijava protiv predsjednika države.

DrakićDrakić (Foto: RTCG)

Nakon toga su tražili izjašnjenje od Milatovića i njegovog kabineta koji je objavio taj video snimak.

„Ipak, zakon pripisuje krivičnu odgovornost u ovom slučaju samo na političkom subjektu. Lično, predsjednik nema odgovornost za ovo, već koalicija „Za bolju Podgoricu“, ukazao je Drakić. 

Drakić smatra da će u kratkom postupku sprovesti sve procedure i vrlo brzo donijeti odluku.

„Sagledavamo cjelokupnu situaciju. Utvrđujemo okolnosti i prikupljamo dokaze. Tražićemo i dodatna izjašnjenja. Pristupaćemo po svim prijavama i to javno. Niko od nas ne očekuje da radimo nezakonito“, kazao je on.

Drakić poručuje da se Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja mora mijenjati. 

„Moj fokus kao v.d. direktora će biti da sve radimo po zakonskim odredbama. A dok se zakon ne promijeni, mi samo možemo da apelujemo da se neko ne ponaša neprimjereno u izbornoj kampanji. Apelujem na Skupštinu i na Vladu da sjednemo za sto u napišemo te zakonske norme, pa da sljedeća kampanja bude neuporedivo bolja“, naglasio je on. 

Butorović: Ministri iz PES-a nikad nisu koristili službene prostorije za zloupotrebu

Milutin Butorović, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore poručuje da se uvijek treba držati zakonskih okvira.

ButorovićButorović (Foto: RTCG)

„Nisam vidio da je iko od ministara iz Pokreta Evropa sad koristio službene prostorije za zloupotrebu i promociju lokalnih tema“, naglasio je on. 

Kovačević: Ne može se sa ovakvim izborima u Evropsku uniju

Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a podsjetila je da je tokom izborne kampanje u Podgorici bilo zloupotreba institucionalnih prednosti i to najviše od dvije koalicije: PES-Demokrate i koalicije „Za bolju Podgoricu“. 

KovačevićKovačević (Foto: RTCG)

„To se zove funkcionerska kampanja, posebno kad rezultate koje su plaćeni od novca građana pripisujete svojoj političkoj partiji“, pojasnila je ona. 

Kovačević, pak, smatra da u Crnoj Gori nema odgovarajuće norme koja će moći da sankcioniše ove zloupotrebe u pravom smjeru i da stane svemu na kraj.

„Treba da se u ovom slučaju oglasi Tužilaštvo, da vidimo da li su uopšte registrovali sve što vide nevladine organizacije. Sa ovakvim izborima se ne može u Evropsku uniju, a posebno ne sa političkim elitama koje non-stop traže izgovore“, zaključila je ona. 

Foto: Screenshot/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA