Na račune osiguravajućih društava “leglo” 119,5 miliona

Prošla godina za osiguravajuća društva u Crnoj Gori bila je rekordna po visini ukupne premije osiguranja u iznosu od 119,5 miliona eura, pokazuju podaci Agencije za nadzor osiguranja (ANO) za 2023. godinu.

Na crnogorskom tržištu osiguranja u 2023. godini poslovalo je devet društava za osiguranje, od čega je pet društava obavljalo poslove neživotnih osiguranja, dok su poslove životnih osiguranja obavljala četiri društva za osiguranje.

Sektor osiguranja je u prethodnoj godini poslovao stabilno i profitabilno, pri čemu su sva osiguravajuća društva bila solventna i likvidna i ažurno su rješavala i isplaćivala štete osiguranicima, zaključuje se u izvještaju.

Preliminarni podaci o poslovanju osiguravajućih društava pokazuju da su osiguravači u 2023. godini fakturisali do sada rekordnu premiju osiguranja u iznosu od 119,5 miliona eura.

– Ukupna bruto fakturisana premija nadmašila je dosadašnje rezultate sektora osiguranja i iznosila je 119,5 miliona eura, što predstavlja nominalni rast od 10,3 odsto, odnosno realni rast od 1,7 odsto u poređenju sa 2022. godinom. Ukupna gustina osiguranja iznosila je 188,7 eura i zabilježila je rast od 7,4 odsto u poređenju sa 2022. godinom, dok je penetracija osiguranja niža u odnosu na 2022. godinu i iznosila je 1,74 odsto, kao rezultat relativno bržeg rasta BDP-a u 2023. godini, navodi se u izvještaju.

Ukupan iznos riješenih šteta u 2023. godini iznosio je 49,8 miliona eura i ostvario je rast od 9,2 odsto u odnosu na 2022. godinu. Agregatna bilansna suma osiguravača na dan 31. decembar 2022. godine iznosila je 307,3 miliona eura, pri čemu je u obveznice čiji je emitent država Crna Gora uloženo 63,6 odsto agregatne aktive, odnosno 195,6 miliona eura.

U prošloj godini ostvaren je pozitivan rezultat iz redovnog poslovanja prije oporezivanja na nivou sektora, u iznosu od 14 miliona eura, što je za 20,7 odsto više u odnosu na 2022. godinu, navodi se u izvještaju.

Pored aktivnosti definisanih Operativnim planom rada Agencije u 2023. godini, brojne druge aktivnosti su bile predmet rada i uspješne realizacije od strane zaposlenih i menadžmenta Agencije.

Kako se navodi u izvještaju, tržište osiguranja u 2023. godini je potvrdilo značajnu vitalnost.

– Nakon što je u 2022. godini konstatovan znatan pad tržišne vrijednosti državnih obveznica Crne Gore, 2023. godinu je obilježio njihov cjenovni oporavak, odnosno rast tržišne vrijednosti istih. Polazeći od činjenice da je riječ o najdominantnijem obliku imovine u koji su crnogorski osiguravači uložili sredstva tehničkih rezervi, Agencija je, i u 2023. godini, u posrednom nadzoru sa posebnom pažnjom pratila i analizirala uticaj promjene cijene ovih obveznica na poslovanje osiguravača i na obezbjeđenje zakonskih uslova za pokriće tehničkih rezervi – navodi se u dokumentu.

Agencija je sprovela i redovnu godišnju posrednu kontrolu poslovanja društava za osiguranje i Nacionalnog biroa u 2022. godini, a predmet redovne godišnje posredne kontrole je, takođe, bilo i poslovanje Garantnog fonda i ažurnosti u rješavanju odštetnih zahtjeva.

Utvrđeno je da interni revizor nije izvršio reviziju za 2022. godinu u skladu sa Smjernicama o analizi rizika pranja novca i finansiranja terorizma u osiguranju, zbog čega je Agencija donijela rješenje o izricanju mjere nadzora, po kojem je ovo društvo postupilo u propisanom roku.

Najviše prigovora na visine naknada u saobraćaju i nezgodama

Kako se navodi u izvještaju, Agencija je primila 75 prigovora, od kojih se njih 74 odnosilo na postupke osiguravajućih društava, a jedan na postupanje Nacionalnog biroa osiguravača.

Najviše prigovora, njih 33, odnosilo se na naknadu štete na osnovu osiguranja u saobraćaju, 25 na naknadu štete po osnovu osiguranja od posljedica nezgode, po tri prigovora odnosila su se na naknadu štete po osnovu osiguranja imovine, kasko osiguranja i putnog osiguranja.

Agencija je primila i dvije žalbe osiguranika zbog naknade štete ili isplate životnog osiguranja, isto toliko na dodatno zdravstveno osiguranje, a po jedan prigovor odnosio se na putno zdravstveno osiguranje, za slučaj nemogućnosti vraćanja kredita, zdravstveno i osiguranje stambenih objekata i domaćinstava.

Kako se navodi, riješeno je svih 75 prigovora, a „presuđeno“ je da je 56 prigovora bilo neosnovano, 15 prigovora je uvaženo i riješeno vansudskim poravnanjem.

foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA