Nedović: Poslanicima je potrebno da vide optužni prijedlog protiv Kovačevića

Administrativni odbor odlučivaće o prijedlogu za ukidanje poslaničkog imuniteta Marku Kovačeviću kad se steknu uslovi, odnosno kada poslanici vide optužni prijedlog. To je za Pobjedu kazala predsjednica Administrativnog odbora Jelena Nedović.

– Kad se steknu uslovi, o tome ćemo odlučivati. Stvar je administrativne prirode. Tužilaštvo je dostavilo zahtjev bez spisa predmeta, a svim poslanicima je neophodno da vide optužni prijedlog – kazala je Nedović.

Više državno tužilaštvo u Podgorici tražilo je od Administrativnog odbora da ukine imunitet poslaniku Nove srpske demokratije (NSD) Marku Kovačeviću, jer je protiv njega formiralo predmet zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Kovačević je na obilježavanju 166 godina od Bitke na Grahovu kazao, obraćajući se, kako je rekao, „bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima“, da će „s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima“. Kada je pozvan na saslušanje zbog takvih izjava, Kovačević se pozvao na imunitet koji ima kao poslanik, a nakon toga novinarima kazao da „nije nikoga vrijeđao, niti je kome prijetio“.

Nedović je, na pitanje da li treba zauzeti stav da se ukine poslanički imunitet kad god to tužilaštvo traži, kako bismo bili jednaki pred zakonom, podsjetila na slučaj kada je traženo ukidanje imuniteta potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i ministru ekonomskog razvoja Niku Đeljošaju prije nekoliko mjeseci.

– To je pitanje baš „triki“, ako mogu tako da kažem. Jer pazite, šta ako se bude ukidao mandat svaki put? Zašto ga onda Ustav daje? E, to je pravna dilema. Jer ustavodavac je upravo dao imunitet da bi štitio poslanika i ministra. Sa jedne strane, nije korektno ni obesmisliti institut imuniteta. Hoću da kažem, pravno – nije to tako jednostavno – kazala je Nedović.

Drugačiji stav ima Branislav Nenezić, član Administrativnog odbora iz SD-a, koji za Pobjedu kaže da je saglasan da se svakom poslaniku ukine imunitet ako to traži tužilaštvo. Za ukidanje imuniteta Kovačeviću, međutim, ne očekuje da će biti prihvaćeno.

– S obzirom na to da većinu u Administrativnom odboru, kao i u ostalim odborima, čine poslanici aktuelne većine kojoj pripada i poslanik Kovačević, očekujem da će stav većine u Odboru biti da se odbija prijedlog o ukidanju njegovog poslaničkog imuniteta – kazao je Nenezić, ističući da će opozicija glasati za oduzimanje imuniteta Kovačeviću.

Istakao je da za sada nijesu dobili obavještenje od predsjednice Odbora kada se može očekivati sjednica sa tom tačkom dnevnog reda.

– Što se tiče prijedloga da se na zahtjev tužilastva svakom poslaniku oduzme imunitet potpuno sam saglasan sa tim, jer na taj način bi se svaki poslanik stavio u istu ravan sa građanima Crne Gore čijom se podrškom na izborima i zavređuje status poslanika – kazao je Nenezić.

Poslanik, po članu 86 Ustava, ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost ili pritvoren za izraženo mišljenje ili glasanje u obavljanju svoje poslaničke funkcije. Protiv poslanika ne može se pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina zatvora.

Ako poslanik protiv koga tužilaštvo traži vođenje krivičnog postupka, odnosno oduzimanje imuniteta, pripada parlamentarnoj većini, ona može preglasati manjinu i odbiti prijedlog. Posljednji put je tako bilo u martu ove godine, kada je Administrativni odbor odlučio da predloži Skupštini da ne daje odobrenje da se protiv Nika Đeljošaja može pokrenuti krivični postupak po zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva zbog krivičnog djela pozivanje na otpor. Za ukidanje imuniteta tada su glasali poslanici DPS-a, a protiv je bilo sedam poslanika vlasti (PES, Demokrate, NSD, DNP, SNP i AF).

foto: PES

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA