Deficit Fonda PIO 127 miliona

Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za osam mjeseci ove godine iznosio je 127,62 miliona eura, odnosno 26,48 odsto, saopštili su „Danu“ iz te institucije i dodali da je u istom periodu 2023. godine deficit iznosio 13,08 odsto.

„Fond penzijskog i invalidskog osiguranja je u periodu januar–avgust 2024. godine izvršio ukupne rashode u iznosu od 481,95 miliona eura, koji su veći za 115,21 milion, odnosno 31,41 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. Za isti period (januar–avgust 2024. godine), deficit iznosi 127,62 miliona eura, odnosno 26,48 odsto, dok je u 2023. godini, za isti period, iznosio 13,08 procenata“, precizirali su iz Fonda, na čijem je čelu Vladimir Drobnjak.

Budžetom Fonda PIO za 2024. godinu, koji je sastavni dio budžeta Crne Gore, planirana su i odobrena sredstva za isplatu svih prava iz PIO u iznosu od 743,93 miliona eura. Navedena sredstva će biti dovoljna za isplatu svih prava do kraja 2024. godine, kazali su iz Fonda.

„S obzirom da Fond PIO evidentira izvorne prihode, tj. prihode od doprinosa koje iskazuje u svojim poslovnim knjigama i izvještajima, projekcije u Fondu PIO su da će se deficit, koji je iskazan za period januar–avgust zadržati do kraja na tom nivou“, naveli su iz penzionog fonda.

Prema statističkim podacima za avgust 2024. godine, Fond je izvršio isplatu prava za ukupno 128.874 korisnika.

„Od toga su 125.210 korisnici penzija (starosna, invalidska, porodična), a 3.664 korisnici ostalih prava (tuđa pomoć i njega, tjelesno oštećenje, naknada invalidima rada i dodatak na spomenicu). Ukupno 45.861 penzioner prima najniži iznos penzije, a za još 26.321 korisnika isplaćuje se razlika do najnižeg iznosa penzije, u skladu sa izmjenama zakona. Imajući u vidu navedeno, statistika pokazuje da ukupno 72.182 penzionera, ili 57,65 odsto, primaju penziju u iznosu jednakom iznosu najniže penzije, koja iznosi 450 eura“, saopštili su iz te državne institucije.

Fond su pitali i koliko će iznositi minimalno povećanje penzija od 1. januara.

„U skladu sa projekcijama iz Fiskalne strategije, penzije bi u 2025. godini trebalo da rastu sedam do osam odsto. U skladu s tim podacima, projektuju se i sredstva u budžetu Fonda za 2025. godinu. Precizni podaci o iznosu usklađivanja mogu se dati tek nakon dobijanja zvaničnih statističkih podataka za periode usklađivanja, koje objavljuje Monstat. Takođe, napominjemo da najniža penzija neće biti usklađivana tokom 2024. i 2025. godine“, istakli su iz Fonda.

Prije toga, penzije će biti uvećane za 2,4 odsto. Odluku o povećanju septembarske penzije naredne sedmice treba da donese Upravni odbor Fonda PIO. Penzije se usklađuju tri puta godišnje.

Senior fest 12. i 13. oktobra u Podorici

Iz Fonda su najavili da će i ove godine biti dio manifestacije SENIOR FEST 2024, koji će se 12. i 13. oktobra održati na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

„Ovogodišnji SENIOR FEST organizuju Udruženje Montenegro Education i veb-portal „Penzioneri.me“, u partnerstvu sa Glavnim gradom i Domom starih u Podgorici, i prvi je i jedini događaj ovog tipa u Crnoj Gori posvećen najstarijoj populaciji. Fond PIO će na svom štandu pružati informacije o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odmoru i oporavku penzionera i uslugama koje korisnici prava mogu koristiti u objektima Fonda u Ulcinju i na Žabljaku. Takođe, na Trgu nezavisnosti će tokom trajanja SENIOR FEST-a biti organizovana prodajna izložba ručnih radova i rukotvorina penzionera, a najstariji će moći besplatno da izmjere pritisak, šećer, posavjetuju se sa ljekarima… Planirani su i Senior šahovski turnir, takmičenje penzionera u modernom plesu SENIOR FEST DANCE, modna revija „U slavu godina“, na kojoj će manekeni biti korisnici Doma starih u Podgorici, koncerti… Pozivamo sve pripadnike treće dobi da aktivno učestvuju u planiranim događajima i posjete štand Fonda, na kojem ćemo sa zadovoljstvom odgovoriti na sva njihova pitanja“, saopštili su iz stručne službe Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.

Foto: DAN

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA