Privredni sud: Povučena tužba Aerodroma protiv Flaj Montenegra

Privredni sud Crne Gore donio je rješenje prema kojem se smatra da je tužba Aerodroma Crne Gore protiv Flaj Montenegra (Fly Montenegro) povučena, budući da na pripremno ročište koje je bilo zakazano za 3. oktobar nije došao niko ko bi zastupao tužioca. To je „Danu“ potvrdio portparol i sudija Privrednog suda Vladimir Bulatović.

– Na navedenu odluku stranke imaju pravo žalbe, koja do trenutka davanja ovog odgovora nije prispjela u sud – kazao je Bulatović za „Dan“ u petak.

„Dan“ je tog dana objavio tekst sa ročišta u kom je navedeno da će Aerodromi najvjerovatnije ostati bez 222,4 hiljade potraživanja od kompanije Flaj Montenegro, koja se nakon promjene vlasništva zove Menzies aviejšn. Razlog je upravo taj koji je naveo i Bulatović, a to je da punomoćnik Aerodroma nije došao na ročište.

Iz Aerodroma su kazali da nisu odustali od predmetne tužbe, već da predstavnik kompanije u svojstvu tužioca nije došao na ročište zbog bolesti, o čemu su, kako su naveli, obavijestili Privredni sud.

– ACG će iskoristiti pravne mehanizme kako bismo u nastavljenom sudskom postupku zaštitili svoje interese – poručili su iz Aerodroma.

Aerodromi Crne Gore podnijeli su tužbu protiv kompanije Flaj Montenegro, od koje traže da im isplati 222.434 eura, sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom, na ime duga za izvršene usluge zemaljskog opsluživanja tokom 2018. godine.

Aerodromi Crne Gore su prije tri godine javnom izvršitelju podnijeli zahtjev za izvršenje naplate duga protiv kompanije Flaj Montenegro, sa pisanim dokazom da su dužni da im plate 222.434 eura sa kamatom na ime duga za usluge zemaljskog opsluživanja u 2018. godini. Predlog za izvršenje podnio je tadašnji Odbor direktora Aerodroma, prvi koji je formiran nakon promjene vlasti na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Flaj Montenegro je podnio prigovor, čime je postupak prešao u parnicu kod Privrednog suda.

Ugovor o pružanju usluga zemaljskog opsluživanja između Aerodroma Crne Gore i avio-prevoznika Flaj Montenegra potpisan je 22. juna 2016. godine.

Različito tumačili podsticajnu šemu

Kako je „Danu“ u julu saopšteno iz Aerodroma, ugovorom sa Flaj Montenegrom bilo je predviđeno ostvarivanje popusta za pružene usluge zemaljskog opsluživanja u skladu sa važećim cjenovnikom aerodromskih usluga i podsticajnom šemom ACG. Podsticajna šema je izmijenjena 2018. godine, a popusti za Flaj Montenegro nisu bili određeni podsticajnom šemom, već prema odredbama ACG, što je Flaj Montenegro prihvatio.

– Predlog za izvršenje koji su inicirali ACG rezultat je različitog tumačenja ove norme, odnosno neizvršavanja novčane obaveze od strane Flaj Montenegra, kako je to predviđeno samim ugovorom i važećom cjenovnom politikom. Podsticajna šema je standard u industriji i njen cilj je afirmacija rasta saobraćaja. Ona omogućava odobravanje popusta svim klijentima koji u toku obračunskog perioda (jedne kalendarske godine) ostvare obim saobraćaja u različitim kategorijama (rast broja putnika, povećanje broja rotacija, otvaranje novih ruta i sl.) koje su taksativno propisane tom šemom – pojasnili su tada iz Aerodroma.

Foto: Mina

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA