U poplavama u BiH poginulo 20 osoba

Broj poginulih u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu (BiH) povećan je na 20. Iz Doma zdravlja Jablanica potvrdili su da su u Donjoj Jablanici pronađena još dva tijela.

Kako prenosi Radio Televizija BiH u Jablanici je poginulo najmanje 15 ljudi, dok je dvoje stradalo u Buturevića Polju na području Konjica, a troje u Fojnici.

Poplave i odroni ostavili su iza sebe velike materijalne štete i ljudske gubitke.

Brojni spasioci tragaju za nestalima, a na terenu su i brojni profesionalci i volonteri koji pomažu u sanaciji posljedica poplava.

Oružane snage BiH sa svim potrebnim resursima treći dan otklanjaju posljedice razornih poplava i klizišta u najugroženijim djelovima države.

Nakon što je Ministarstvo bezbjednosti BiH putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH, tokom noći se odazvalo desetak država regiona i EU.

Pomoć pružaju i spasilački timovi iz Hrvatske i Srbije, kao i Slovenije, a pomoć su ponudili i Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Češka, Turska.

Volonteri i profesionalci Crvenog krsta Federacije BiH, kao dio strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH, prisutni su na svim područjima pogođenim poplavama i klizištima u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Fojnici, Kreševu i Drvaru, gdje su timovi prisutni preventivno.

Foto: Radio Sarajevo

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA