Vukadinović: Milatović izgubio legitimitet, ali imaju najveći ucjenjivački potencijal

Vanredni lokalni izbori u Glavnom gradu pokazali su da je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović izgubio legitimitet, budući da je koalicija Za bolju Podgoricu osvojila svega 10,5 odsto glasova, kazao je politički analitičar Srđan Vukadinović.

– Ipak, u ovom trenutku oni imaju najveći ucjenjivački potencijal, te drže sve konce u svojim rukama – kazao je Vukadinović.

Postizborni period sa sobom nosi veliku dozu neizvjesnosti, budući da partije koje su prešle cenzus ne posjeduju koalicioni kapacitet, ocijenio je Vukadinović.

– Do sada samo DPS nije imao koalicioni kapacitet, a sada niko nema koalicioni kapacitet. Ni PES, ni Demokrate, niti Za budućnost Podgorice. Sada bilo koja mala stranka, koja ima dva ili tri mandata, može biti tas na vagi. Dakle, ako sada PES i Demokrate i Za budućnost Podgorice imaju 27 odbornika, fale im tri odbornika, što znači da bi Evropski savez mogao ići u koaliciju sa njima da bi imali 30, što je većina – naveo je analitičar za Adria televiziju.

Smatra da, ipak, sve konce u rukama drži koalicija Za bolju Podgoricu sa šest mandata u parlamentu Glavnog grada, koju čine Pokret za Podgoricu i građanski pokret URA, a kojoj je predsjednik države Jakov Milatović dao direktnu podršku.

– Ukoliko bi sada neko, govorimo o dvije velike grupacije koje su na suprotnim stranama, na jednoj je DPS sa svojim koalicionim partnerima, a na drugoj PES, Demokrate i nekadašnji DF, prihvatio saradnju sa Pokretom za Podgoricu i URA-om koji imaju šest odbornika, i dao im mjesto gradonačelnika, onda to pokazuje slabost tog političkog subjekta i njegovu inferiornost. To bi značilo da je sve moguće u Podgorici, kao i da male stranke gospodare Crnom Gorom – dodao je politički analitičar.

Vukadinović je istakao da Demokratska partija socijalista i koalicija Za bolju Podgoricu žele da dođe do novih parlamentarnih izbora.

– Oni hoće da stanje iz Podgorice preslikaju na državni nivo i tada će oni uputiti svoje zahtjeve, tog ucjenjivačkog džokera. Njihov prvi zahtjev će biti da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora. I DPS ima takvu namjeru, ali oni nemaju snage u parlamentu da skrate mandat Skupštini – naveo je Vukadinović.

Dodaje da, ukoliko se ovakav scenario ostvari, političke strukture imaju puno pravo da traže i vanredne predsjedničke izbore.

– Sigurno je aktuelni predsjednik Crne Gore u potpunosti delegitimizovan na ovim izborima. Ako je on zajedno sa URA-om dobio 10.5 odsto, on tu ima svega četiri odsto, što govori da o delegitimizaciji. A, ukoliko se ponove predsjednički izbori, on ni u ludilu neće ponovo biti izabran na tu funkciju – zaključio je Vukadinović.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA