Jokić: OIK nezakonito odlučila o ponavljanju izbora na Prčanju, slijede krivične prijave

Gradonačelnik Kotora, predsjednik OO Demokrata i nosilac izborne liste koalicije Demokrata i PES-a u tom gradu na lokalnim izborima Vladimir Jokić uložio je prigovor Opštinskoj izbornoj komisji (OIK) u Kotoru na njenu odluku da se ponovi glasanje na jednom biralištu na Prčanju, a po svemu sudeći, o ovome će na kraju rješavati Državna izborna komisija.

Jokić traži da OIK poništi svoje rješenje o prihvatanju progovora Demokratske partije socijalista (DPS) na rezultate izbornog procesa na biračkom mjestu broj 17 Prčanj- Dom kulture, odnosno odluku o ponavljanju izbora na tom biralištu.

OIK kojom predsjedava Anka Perović (DPS) prihvatila je juče prigovor DPS i njeno traženje da se opet glasa na biračkom mjestu u Prčanju zato što su u glasačkoj kutiji bila dva listića više (271 ukupno) od broja kontrolnih kupona (269). Ustavni sud je inače, prošle godine odbio tri žalbe tog tipa nakon parlamentarnih izbora održanih u junu, ocijenivši da takva sitna nepoklapanja u biračkom materijalu ne mogu bitnije uticati na ishod izbora.

DPS, koji je prije četiri dana na izborima u Kotoru osvojio deset mandata u tamošnjem parlamentu, mogao bi sljedeće sedmice da „preotme“ koaliciji Demokrata i Pokreta Evropa sad (PES) jedan mandat, pošto će se ponovo glasati na biralištu u Prčanju.

DPS-u za taj, 11. mandat nedostaje 18 glasova, a po Dontovom količniku, uzeli bi ga upravo na teret koalicije DCG-PES koja je na izborima takođe osvojila deset odborničkih mjesta. Donoseći odluku o prihvatanju prigovora DPS-a i ponavljanju izbora na jednom biralištu na Prčanju što bi se trebalo desiti u utorak, OIK Kotor je to uradila glasovima „za“ osam članova izborne komisije, dok ih je sedam bilo protiv.

Sjednici nije prisustvovao član komisije koji predstavlja listu „Za budućnost Kotora“.

Jokić je danas OIK-u predao prigovor koalicije DCG-PES smatrajući da je izborna komisija svojom odlukom o prihvatanju progovora DPS-a i ponavljanju izbora na jednom biralištu, povrijedila član 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„Naime, tim članom utvrđeno je da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom svojih članova. OIK u svom stalnom i proširenom sastavu, broji 16 članova. Sjednici OIK-a Kotor na kojoj su osporena akta donesena, prisustvovalo je 15 članova, a odluka je donesena sa osam glasova ‘za’ i sedam glasova ‘protiv’ usvajanja prigovora i donošenja odluke o ponavljanju izbora. Većina za usvajanje odluke, u skladu sa odredbama člana 21 Zakona o izbru odbornika i poslanika je u slučaju kada je 16 članova Optinske izborne komisje, 9 članova, a u predmetnom slučaju za usvajanje rješenja i donošenje odluke je glasalo 8 članova OIK-a“, navodi se u prigovoru Jokića koji naglašava da je stoga „nesporno da je ova odluka nije donešena u skladu sa imperativnim zakonskim odredbama“ čime je po njemu, „došlo do povrede biračkog prava i odredbi zakona“.

OIK koji je trebalo da se sastane večeras odlučuje o ovom prigovoru Jokića međutim, to najvjerovatnije neće ućiniti. Jokić je stoga najavio podnošenje krivičnih prijava protiv predsjednice OIK-a Anke Perović i obraćanje Državnoj izbornoj komisiji koja, kako je istakao, “kao drugostepeni organ mora odlučivati o nelegalno donešenim i ništavim rješenjima i odlukama OIK-a”.

Nosilac liste DCG-PES je naglasio da Državna izborna komisija mora zašttiti zakonitost izbornog procesa, te da sa formalnih razloga „ne smije dozvoliti da OIK bez ikakve većine, navodno donosi odluke, iste objavljuje, koje nakon toga treba da proizvode pravno dejstvo, a na koje niko nema pravo žalbe“.

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Kotor, DPS i koalicija Demokrate-PES osvojili su po deset mandata, savez „Za budućnost Kotora“, Grbljanska lista i Demokratska alternativa po tri, Evropski savez dva, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Kotorski pokret po mandat.

Na biralištu u Domu kulture u Prčanju inače, u nedjelju je glasalo je 266 birača (upisano ih je 495), od čega je DPS dobio 98 glasova, PES i Demokrate 58, „Za budućnost Kotora“ 29, Grbljanska lista četiri, Demokratska alternativa 24, Evropski savez 14, HGI 19 i Kotorski pokret 3.

Ostatak glasova dobile su liste koje nisu prešle cenzus – koalicija Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke (13), lista „Čuvari grada“ (dva), te Crnogorska građanska akcija i lista „Za Kotor“ (po jedan).

Kotorski parlament ima 33 odbornička mjesta, što znači da je za formiranje vlasti potrebno najmanje 17 glasova.

Koalicija Demokrate-PES i lista „Za budućnost Kotora“ imaju 13 mandata, što znači da im fale četiri. S druge strane, DPS s tradicionalnim partnerima – Evropskim savezom koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i građani, te HGI-jem – ima 13 mandata. Ako im se vrati „odbjegli“ član Davor Kumburović, čija Demokratska alternativa ima tri mandata, onda bi bili nadomak formiranja vlasti.

foto: Media Biro

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA