Zbog naplate od „Maljevika“ više novca za preduzeća Opštine Bar, klub „Mornar“ i stipendije

Otkup privatnog zemljišta od strane Opštine Bar, subevncije za prolaz kroz tunel Sozina, finasiranje javnih preduzeća i klubova, investicije i sanacija ulica – to je najviše zanimalo građane i odbornike na javnoj raspravi o rebalansu budžeta Opštine Bar za 2024 godinu.

Ivana Backović, sekretarka Sekretarijata za finansije u Opštini Bar, kazala je da je budžet Opštine Bar za ovu godinu, kada je usvojen, iznosio 45 miliona i 600 hiljada eura.

Po njenim riječima, glavni razlog za rebalans budžeta je ostvarenje prihoda po osnovu prihoda od komunalija kamate, u skladu sa prinudnom naplatom nezimirenog duga za Maljevik a na osnovu pravosnažne presude Osnovnog suda u Baru kojom je kompanija „Sonuba“ primorana da toj lokloj upravi isplati oko 19 miliona i 850 hiljada eura kao naknadnu za kompunalo opremanje zemljišta na Maljeviku.

„Namjera Opštine Bar je da višeorihodovana sredstva investira u najvećem dijelu u razvojne i infrastrukturne projekte ali da se izdvoje sredstva za isplatu dospjelih dugova iz ranijeg perioda kao i za subvencije mjesnim zajednicama, pojedincima, kulturnim i sportskim organizacijama“, poručila je Backović.

Rebalansom su ukupni primici planirani na oko 64 miliona eura što je oko 43 odsto više od planiranog. Izdaci su u skladu sa primicima pa čine isto oko 64 miliona, a kako je kazala Backović, najveći dio je namijenjen za kapitalne projekte.

Stipendije koje daje Opština Bar su rebalansom uvećane za 150 odsto, pa će barski studenti ove godine imaće priliku da konkurišu za uvećane iznose stipendija koje će iznositi, u zavisnosti od prosječne ocjene, po 200, 250 odnosno 300 eura.

Povećana su sredstva za transfere u obrazovanju i za unaprjeđenje sporta i sportskih aktivnosti kao i za podršku i finansiranje preduzeća čiji je osnivač Opština Bar.

Rebalansom budžeta, između ostalog, za 100 osto su povećane subvencije za prolazak kroz tunel Sozina za stanovnike Crmnice, Šestana i okolnih sela. Skoro 80 odsto su povećana sredstva za održavanje javnih dobara i objekata.

weqfc

Stefan Šušter, sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije, govoreći o rebalansku kapitalnog budžeta kazao je da su primici do kraja ove godine planirani u iznosu od 31 milion 850 hiljada eura što je za osam miliona i 850 hiljada eura više od planiranog.

Prihod po osnovu komunalnog opremanja zemljišta biće veći za nešto manje od 135 odsto za osam miliona više u odnosu na plan kapitalnog budžeta za ovu godinu. Kazao je da su izdaci povećani zbog izgradnje lokalne putne mreže što je ugovorna obaveza Opštine prema investitorima koji u Baru grade infrastrukturne projekte.

Baranka Milica Mirković pitala je koje su dionice puta odnosno ulice predviđene za izgradnju u Šušanju u ovoj godini i idućoj. Šušter joj je odgovorio da je u planu izgradnja i sanacija osam ulica u naselju Ilino.

Petar Vitić iz Šušanja je želio da zna da li se čitaju primjedbe i sugestije koje građani šalju online budući da je on to poslao i naglasio da mu se odgovori da je primljeno ali mu niko nije odgovorio. On je govorio u ime svoje porodice koja je vlasnik puteva u Zelenom pojasu i zatražio da se dogovore kako bi Opština Bar kupila taj put.

„Nikada nikome nismo branili da koristi taj put ali niko nas nije kontaktirao ili pitao da to kupi. Mi mislimo da bi to bilo u intersu obije strane, jer tamo sada žive brojni stranci koji nemaju ni vodu ni kanalizaciju, a ako država kupi ovaj put to bi moglo da se riješi“, kazao je Vitić.

Šušter se sa njim dogovorio da organizuju sastanak kako bi vidjeli šta bi moglo biti urađeno po tom pitanju.

Ljiljana Vujović iz NVU „Žene Bara velikog srca“ koje rukovodi narodnom kuhinjom pitala je mogu li se nadati da će se stvaoriti mogućnost da se za 75 porodica o kojima one brinu kupe drva za ogrijev za ovu zimu.

„‘Žene Bara’ nisu u mogućnosti dva metra drva da kupe za svaku porodicu. Ako je socijala obuhvaćena ovim planom, to je oko 12 hiljada eura koje mnogo znače tim ljduima da prebrode zimu“, kazala je ona i dobila odgovor da će njen zahtjev biti stavljen na razmatranje.

Radomir Novaković, odbornik partije Biram Bar u barskoj skupštini, zatražio je da mu kažu u novčanim iznosima koliko uvećanje prihoda od Opštine Bar će dobiti javna preduzeća i funalski klubovi.

Novaković je pitao Šuštera i da li postoji „neka jača investicija“ koju planiraju da završe do kraja godine a da nije asfaltiranje ili „šminkanje“ ulica i drugih djelova Bara.

Backović mu je odgovorila da je Kulturnom centru planirano povećanje od 78 hiljada, Radio Baru 15 hiljada, Kući maslina 25 hiljada, Vodovu i Komunalnim djelatnostima oko 600 hiljada, Lovstvu 15 hiljada i Sportsko-rekreativnom centru 34 hiljade.

Za sportski i košarkaški klub „Mornar“ namijenili su po 100 hiljada više i za ostale aktovnosti u sportu 130 hiljada više.

On je zatim upitao da li je tih 600 hiljada više za barski Vodovod namijenjeno za neku vodovodnu mrežu, projekat ili samo za plate i kućnu potrošnju tog preduzeća.

Backović mu je odgovorila da je to povećanje dodacije zbog primjene novog grantskog kolektivnog ugovora za komunalno-stambenu djelatnost i zato što je konstatan pad cijene vode prouzrokovao određene gubitke a Opština Bar je po zakonu, kao osnivač, u obavezi da te gubitke nadomjesti.

Petar Novaković iz Polja je kazao da dvije godine šalju isti dopis i pitao da li imaju da mu predlože nešto konkretno, dvije ili tri tačke, koje mogu biti ispunjene pa da oni na njima instiraju umjesto što stalno šalju samo „spisak želja“.

Sa Šušterom se dogovorio da zajedno obiđu to naselje kako bi napravili plan za budžet za 2025 godinu.

Ostali građani govorili su problemima ozelenjavanja grada, prolaska kroz tunel Sozina i finansiranju nevaldinih organizacije. Nadležni sekretari su ih informisali da će sačiniti zapisnik sa javne rasprave i sa nadležnima vidjeti šta može da se uvrsti u rebalans a šta ne.

Javnoj raspravi je prisustvovao i odbornik Demokratske partije socijalista, odbornica GP URA kao i službenice Skupštine Opštine Bar i sedam građana.

Za sjutra u podne je najavljena stručna javna rasprava na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Bar za 2024. godinu.

foto: Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA