ŽPCG opet traži direktora

Novi javni konkurs za izbor izvršnog direktora kompanije “Željeznički prevoz Crne Gore” (ŽPCG) raspisan je 30. septembra, a trajaće do 14. oktobra. Izvršni direktor ove državne firme bira se na period od četiri godine.

Riječ je o drugom konkursu, nakon što je prvi, koji je trajao od sredine avgusta do 31. u tom mjesecu, poništen. Proces izbora novog direktora ove firme je zvanično prekinut 26. septembra, nakon, kako su tada pojasnili iz Ministarstva saobraćaja, intervencije čelnice tog resora ministarke Maje Vukićević.

Iz tog resora su tada naveli da je razlog za poništenje konkursa činjenica da je komisija za imenovanja formirana u ŽPCG nezakonito postupala pri pregledu dokumentacije kandidata.

“Vijesti” su o ovim nepravilnostima pitale Odbor direktora ŽPCG, odnosno zašto je konkurs poništen, da li je komisija postupala nezakonito i kako, ko su bili njeni članovi, da li je bilo selektivnog tretmana kandidata, zašto proces nije obustavljen i prije reakcije resora saobraćaja…

Odbor direktora u kojem su Željko Miladinović, Dejan Konatar, Pavle Popović, Vladimir Đurišić i predsjednik tog organa Tripko Draganić, nisu odgovorili na pitanja, ali su iz državne ŽPCG pojasnili da bi komentarisanje ovog procesa ugrozilo novi konkurs.

“S obzirom da je javni konkurs ponovo raspisan 30. septembra i da je isti u toku, smatramo da bi bilo kakvo komentarisanje procesa doprinijelo ugrožavanju istog. Takođe, smatramo da bi komentarisanje prijava kandidata po imenu i prezimenu bilo suvišno i neprofesionalno. Sve informacije o prijavama, kao i odluka Odbora direktora o izboru i imenovanju izvršnog direktora će biti javno i transparentno dostupne po završetku konkursa i izboru izvršnog direktora”, kazali su iz ove firme.

Iz Ministarstva saobraćaja su prošle sedmice saopštili da je Vukićević tražila poništenje konkursa, nakon što se utvrdilo da je komisija postupala selektivno, odnosno da je tražila dopunu dokumentacije od samo nekih kandidata. Od sedam pristiglih prijava, kako su kazali, dvije su bile uredne dok je pet imalo manjkavosti.

Istakli su da su u komisiji bili Đurišić i dvije pravnice iz ŽPCG, od kojih je jedna izuzela mišljenje i smatrala da treba ili poništiti konkurs ili uvažiti sve kandidate podjednako, a ukazala je i na problematičnu dokumentaciju jednog od prijavljenih i selektivnost u postupanju.

Taj stav je, kako tvrde, dijelila i Vukićević pa je Odbor sa tri glasa poništio konkurs. Za poništenje konkursa bili su Miladinović, Đurišić i Popović, dok su protiv te odluke glasali Draganić i Konatar.

“Komisija za imenovanja je dopunu dokumentacije tražila samo od tri kandidata, dok druga dva nisu pozivana da dopune dokumentaciju. Ministarka je smatrala da ovakvo selektivno postupanje komisije otvara prostor za sumnju u konačnu odluku, a takav stav odboru direktora prenijela je državna sekretarka Marijana Stanić koja je prisustvovala sjednici. Ministarstvo neće podržati nikakvo selektivno postupanje ni u ŽPCG, niti u bio kojem drugom državnom preduzeću koje je u našoj nadležnosti. Ova vlada mora pokazati da je drugačija od prethodnih i moramo prekinuti s lošim praksama koje su naslijeđene iz prethodnog vremena”, kazali su tada iz kabineta ministarke Vukićević.

Bord direktora je 9. avgusta za vršiteljku dužnosti (v. d.) izvršne direktorke imenovao Slavicu Pavićević, koja je do tada bila direktorica ekonomskog sektora u toj firmi.

Ona je imenovana nakon što je Odbor istog dana smijenio dotadašnju direktorku Ilinku Pavićević, zbog, kako je saopšteno, analize njenog rada pri čemu su utvrđene nepravilnosti.

Foto: Vijesti/Luka Zeković

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA