„Intenzivne aktivnosti resornog ministarstva i Uprave za ugljovodonike“

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović i v.d. direktorica Direktorata za naftu i gas Zorana Sekulić posjetili su Upravu za ugljovodonike, gdje su se sastali sa v.d. direktorom Božidarom Despotovićem i njegovim saradnicima.

Tokom sastanka razmotrene su ključne aktivnosti Uprave, planovi rada za naredni period, kao i konkretni prijedlozi za unapređenje rada i organizacije. Posebna pažnja posvećena je pripremama za javni poziv za 3D istraživanje crnogorskog podmorja, kao jednom od najvažnijih projekata za ovu oblast.

“Sam podatak da u jadranskom podmorju postoji preko 1000 bušotina jasno ukazuje na potrebu daljeg istraživanja crnogorskog dijela podmorja. Aktivnosti oko javnog poziva moraju se dodatno intenzivirati, a svi dostupni kapaciteti maksimalno iskoristiti,” istakao je ministar.

Šahmanović je takođe istakao da predstoji ozbiljan posao vezan za proces formiranja naftnih rezervi, na čemu se u ministarstvu već radi ubrzanom dinamikom. Ovo je jedan od glavnih zadataka ovog Ministarstva, u kontekstu realizacije ključnog mjerila za zatvaranje PP-15, a odnosi se na sigurnost snabdijevanja naftnim derivatima.

Do sada je, kako se navodi, realizovan najveći dio obaveza koji se odnosi na kreiranje regulatornog okvira (nacrt zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima utvrdjen je na Vladi i upućen Skupštini CG), pripremljena je tehnička dokumentacija za raspisivanje javnog poziva za rekonstrukciju naftnih skladišta u državnom vlasništvu, na terminalu u Baru, za potrebe skladištenja rezervi goriva.

Osim rekonstrukcije naftnih rezervoara u Baru, čiji kapacitet nije dovoljan za skladištenje rezervi goriva koje smo u obavezi formirati, u narednom periodu planiramo uraditi i procjenu investicije rekonstrukcije i modernizacije rezervoara u Bijelom Bolju i Lipcima.

V.d. direktor Uprave za ugljovodonike Božidar Despotović naglasio je da je najveći izazov s kojim se suočavaju nedostatak stručnog kadra i ekspertize u ovoj specifičnoj oblasti.

Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa, zajedno sa Upravom, posvećeno je kontinuiranom unapređenju saradnje sa relevantnim institucijama i stručnjacima. U planu su aktivnosti usmjerene na poboljšanje uslova rada i jačanje kadrovskih kapaciteta kroz dodatne obuke, edukaciju i privlačenje domaćih i međunarodnih stručnjaka. Cilj je stvoriti snažnu osnovu za dalji razvoj energetskih potencijala Crne Gore i povećanje efikasnosti u radu na svim projektima u ovoj oblasti.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA