(VIDEO) Otvorena izložba: Radovi Krsta Andrijaševića predstavljeni na Cetinju

U galeriji Centra za kulturu Prijestonice Cetinje otvorena izložba radova „Gledano sa mojih prozorja“ Krsta Andrijaševića, nagrađivanog umjetnika i istaknutog kulturnog stvaraoca.

Krsto Andrijašević umjetnik specifičnog senzibiliteta, u osmoj deceniji, nastavlja da referiše o suštini umjetnosti, čovjeku, doživljenom, životu i motivima  grada pod Trebjesom. 

Serijom novih sugestivnijih, svedenih, ali čitljivih, glagoljivih  radova pod nazivom „Gledano sa mojih prozorja“ dosledno nastavlja da slijedi svoj osobeni, autentični ispovjedni izraz.

Temeljno, analitički, na Andrijaševićev slikarski tekst, motive i  stvaralački  postupak, koji karakteriše  snažan lirski pečat,  osvrnula se  prof.dr Tatjana Đurišić, koja je i otvorila izložbu.

“Niz pejžaza se može percipirati kao svojevrstan ciklus, zato što je tematska osnova jasna i razvija se iz slike u sliku. Svaki rad dobija dopunsko opterećenje koje prima, od tog konteksa, koji prati ciklizacija.  Gledate pojedine lajt motive koji se ponavljaju, iz jednog slikarskog teksta u drugi, i na taj način dobijate jednu složenu priču. Tako da ovdje imate elemenete lirskog kodiranja i priču o gradu pod Trebjesom, viđenu okom vrhunskog umjetnika, vrlo specifičnog senzibiliteta, koji pokušava da dođe do same suštine svijeta koji ga okružuje i da tu suštinu umjetinički prezentuje u svojim radovima” uz ostalo, naglasila je Đurišić.

Krsto Andrijašević je zagledan u Trebjesu, Pusti lisac i Budoš. O tim i drugom motivima i ličnostima grada pod Trebjesom  likovno, osobeno, lirski ispovijeda u postavci koja obuhvata  20-ak radova rađenih kombinovanih tehnikama.

 Inspiraciju za naziv postavke “Gledano sa mojih prozorja”  pronašao je u pjesmi Ksenije Cicvarić. Većina  radova ima tekstualnu posvetu  autoru važnih  osoba, kojom im iskazuje najiskrenija i najtananija osećanja.

“Izložbu sam  posvetio  mnogim, meni dragim ljudima. Napravio sam ove pejzaže, izlaske i zalaske sunca, viđene sa mojih prozora, sve je istinito, ali obojeno na poseban način.

Mnogi umjetnici danas žele gledaoce da dirnu groteskom, a ja želim da ih dirnem ljepotom, ako ima imalo ljepote u mojim radovima” kazao je autor.

Krsto Andrijašević je  umetnik sa najvećim brojem nagrada koje dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, dobitnik je   najvećeg državnog priznanja “Trinestojulske nagrade” i  ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Postavka “Gledano sa mojih  prozorja” u u galeriji Centra za kulturu prijestonice Cetinje biće otvorena dvadesetak dana.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA