Bečić na Varšavskom bezbjednosnom forumu: Crna Gora u EU 2028. godine prioritet

Aleksa Bečić, zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, učestvovao je na Varšavskom bezbjednosnom forumu, koji se održava 1. i 2. oktobra u Poljskoj. 

Prvi dan Varšavskog bezbjednosnog foruma, koji predstavlja jednu od vodećih evropskih konferencija posvećenih transatlantskoj saradnji, otvorio je predsjednik Republike Poljske Andžej Duda, predsjednica Gruzije Salome Zourabichvili kao i predsjednik poljskog Parlamenta Szymon Holownia.

„Na marginama Varšavskog foruma, zamjenik premijera Bečić je razgovarao sa ministrom odbrane Velike Britanije Lordom Vernonom Coakerom, ministarkom vanjskih poslova Letonije Baibom Braže, ministrom vanjskih poslova Ukrajine Andrii Subihom, ministrom vanjskih poslova Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom, Ketrin Ešton, nekadašnjom potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove, kao i sa istaknutim organizatorima Varšavskog bezbjednosnog foruma iz Kasimir Pulaski fondacije“, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku.

Ističući važnost razvijanja zajedničkih odgovora na globalne bezbjednosne izazove, Bečić je istakao da Crna Gora snažno korača ka EU putu i ujedno bilježi istorijske rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije. 

„Odličnom saradnjom i povjerenjem bezbjednosnog sektora, tužilaštva i međunarodnih partnera bilježimo odlične rezultate na polju borbe protiv svih oblika kriminala. Nakon dobijanja IBAR-a, velikog uspjeha i prekretnice naše zemlje na evropskom putu, veoma intenzivno i marljivo radimo na stvaranju svih pretpostavki kako bismo zatvorili četiri poglavlja do kraja tekuće godine i napravili novi veliki korak ka finalu evropskog puta. Politička stabilnost i široka podrška koju Vlada ima u Parlamentu sa čvrstim opredjeljenjem da radi maksimalno pun mandat do kraja 2027. godine, garantuju nastavak reformskog puta i pozitivnih vijesti iz Crne Gore. Crna Gora u EU 2028. godine, uz kredibilno partnerstvo u Sjevernoatlantskom savezu, solidarnost i doprinos kolektivnoj bezbjednosti i borbi protiv transnacionalnog kriminala našu su prioriteti“, kazao je Bečić tokom razgovora sa svojim sagovornicima prvog dana Varšavskog foruma. 

„Crna Gora, naša NATO saveznica i kandidat za članstvo u EU, kao i do sada ima našu podršku u nastavku integracionih procesa. Nastavite sa reformama, radujemo se novim lijepim vijestima“, kazali su ministri vanjskih poslova Letonije i Litvanije, zemalja članica EU i NATO, dodaje se u saopštenju.

Tokom Varšavskog foruma, jedna od najznačajnih tema je bila pronalaženje rješenja za aktuelna pitanja u oblasti bezbjednosti i odbrane, posebno u kontekstu evropske i globalne bezbjednosti gdje je, tokom razgovora sa potpredsjednikom Bečićem, ministar vanjskih poslova Ukrajine Andrii Subiha izrazio zahvalnost Crnoj Gori na kontinuiranoj podršci u ovim izazovnim vremenima.

„Zahvaljujem na velikoj pomoći koju ukrajinski narod osjeća i cijeni od Crne Gore“, kazao je on. 

Osnivač Fondacije Zbigniev Pisarski zahvalio je Bečiću na učešću i izrazio želju za daljim razvijanjem saradnje i pružanju pomoći u sektoru bezbjednosti i snaženju partnerskih odnosa. 

„Pored zamjenika premijera Bečića i gore pomenutih predsjednika, Varšavskom bezbjednosnom forumu prisustvovali su predsjednici i potpredsjednici vlada, ministri unutrašnijh poslova, ministri vanjskih poslova, ministri odbrane kao i pripadnici vojske iz preko 90 zemalja, uključujući ambasadore i eksperte za međunarodne odnose i bezbjednost“, zaključuje se u saopštenju Bečićevog Kabineta.

foto: Kabineta potpredsjednika Vlade

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA