(VIDEO) Književnom večeri „Pustinjak u gradovima“ obilježeno 40 godina stvaralaštva Milutina Mićovića

Povodom jubileja – 40 godina stvaralaštva književnika Milutina Mićovića, u sali Tehnopolisa u Nikšiću, održano je književno veče pod nazivom „Pustinjak u gradovima“.

Događaj je organizovao Art klub „Prvo pismo“ čiji dobitnik prve nagrade „Kosto Ninković“ je bio upravo Milutin Mićović.

Svečanoj večeri prisustvovali su Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, potpredsjednik Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama prof. dr Budimir Aleksić, predsjednici Opštine i SO Nikšić Marko Kovačević i Nemanja Vuković, i brojna publika.

Obilježavanje zamašnog jubileja – 40 godina stvaralaštva Milutina Mićovića protekao je u znaku osvrta na autorovo poetsko i prozno djelo, njegove eseje o duhovnom i političkom biću Crne Gore, književne nagrade, korjene, putešestvija i povratak u Nikšić, vatri koja plamti u umjetnikovom unutrašnjem biću, a istim plamom i u tekstovima.

Znalačkim odabirom gostiju-poznavalaca stvaralaštva Milutina Mićovića, Art klub „Prvo pismo“ upriličio je veoma uspješno književno veče, koje upotpunjuje i obogaćuje kulturnu scenu Nikšića i Crne Gore. Rukovoditeljka Kluba, pjesnikinja Sava Radulović kazala je da nije lako u jedno veče uvezati sve o jednom ovakvom književniku filozofu, njegov život, stvaralaštvo i društveni angažman, napominjući autorova djela, kao i najznačajnije nagrade i priznanja. 

O Mićovićevom djelu pisali su, dopirući u dubine njegovog stvaralaštva: Vladeta Jerotić, Matija Bećković, Novo Vuković, Novak Kilibarda, Alek Vukadinović, Miro Vuksanović, Lidija Tomić, Siniša Jelušić, a njegovom književnom, pjesničkom i društvenom radu nedavno je posvećen simpozijum kritike u kojem je učestvovalo više istaknutih književnih stvaralaca.  

Povodom obilježavanja 4 decenije dugog autentičnog stvaralačkog i životnog puta govorili su njegovi prijatelji, koji su, poput profesora Veselina Matovića, u Mićovićevo umovanje i djelanje upućeni od samog početka.

Pjesnik Radomir Uljarević, koji je svog prijatelja Milutina Mićovića, još, od studentskih dana, nagovarao da piše njegove osobene prozne pjesme, romane, drame, prisjetio se da je on, zapravo, zapisivao proplamsaje koje je registrovao u sebi, u nekom suštinskom sebi, koji drugima izmiče.  

Mićović je čitao svoje davne pjesme, pisane tri decenije unazad.

Veče, koje je interpretiranjem Mićovićevih pjesama upotpunio Radoje Mijušković, organizovano je u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2024. godine.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA