VDT: Reakcije na rad Tužilaštva bez uticaja na postupanje

Aksiom postupanja i rada Tužilaštva jeste samostalnost i nezavisnost – samostalnost državnotužilačke organizacije, a nezavisnost svakog državnog tužioca koji postupa u konkretnom predmetu, jer se samo na taj način društvu može donijeti Pravda, saopštio je vrhovni državni tužilac (VDT) Milorad Marković, u emisiji „Upoznajte tužilaštvo”.

Marković je naglasio da Tužilaštvo, kroz percepciju samostalnosti i nepristrasnosti, daje percepciju pravde u crnogorskom društvu. VDT je istovremeno poručio da se bori da crnogorski građani i građanke vide Državno tužilaštvo upravo na taj način.

Prema Markovićevim riječima to prevashodno zavisi od Državnog tužilaštva kao institucije, ali i od drugih činilaca društva koji imaju političke moći ili druge ingerencije u društvu i koji, kako je rekao, moraju postaviti svoj odnos prema državnotužilačkoj organizaciji na način koji ne ugrožava samostalnost državnotužilačke organizacije.

„Bilo da se radi o pohvalama koje mogu imati percepciju kod građana da izvršna vlast, zakonodavna vlast ili bilo koji drugi društveni subjekti imaju udjela u rezultatima državnotužilačke organizacije, ili o slučajevima kada imamo određene pritiske na rad tužilačke organizacije i tužilaca koji postupaju u konkretnim  predmetima. Da ne bi bilo zabune, bilo kakve reakcije na rad državnog tužilaštva nece uticati na način na koji ćemo mi postupati” – poručio je vrhovni državni tužilac.

Emisija “Upoznajte tužilaštvo” producirana je uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori i realizovana tokom predavanja na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore na temu „Uloga Tužilaštva na evropskom putu Crne Gore – izazovi i perspektive”.

foto: VDT

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA