Ibrahimović u Berlinu: Snažna podrška članica EU, IBAR veliki podsticah

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović učestvovao je danas na Sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa, kojim je obilježena deseta godišnjica ove inicijative.

U obraćanjima je potvrđena snažna podrška daljoj integraciji država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, te istaknuta važnost ubrzanja procesa pregovora i sprovođenja neophodnih reformi.

Ibrahimović je kazao da je Berlinski proces najefikasniji mehanizam za sveobuhvatnu pripremu za članstvo u EU.

„Desetu godišnjicu Berlinskog procesa Crna Gora je dočekala kao predvodnica u pregovorima i prva država koja je dobila pozitivan
IBAR. Vjerujem da ćemo danas, ovdje, postaviti temelje za uspješnu realizaciju našeg zajedničkog cilja – proširene Evrope“, dodao je on. 

Ibrahimović je naglasio da je državama Zapadnog Balkana već ove godine pružen izvanredan mehanizam podrške u obliku novog Plana rasta.

„Crna Gora namjerava da maksimalno iskoristiti ovu priliku, kao i ostale dostupne instrumente, kako bismo ubrzali proces integracije i smanjili razvojni jaz sa EU“, kazao je Ibrahimović.

Osvrnuvši se na izazove sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana, naglasio je da njihovo rješavanje zahtijeva, uz nacionalne napore, i koordinisan regionalni pristup, uz suštinske reforme u oblasti vladavine prava i snaženja demokratskih kapaciteta.

Na toj liniji, ukazao je i na važnost jačanja kapaciteta za zajedničko suočavanje sa rastućim bezbjednosnim izazovima, s fokusom na sajber prijetnje.

„Upravo zato vjerujemo da Regionalni centar za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta (WB3C), osnovan na inicijativu Francuske, Slovenije i Crne Gore, sa sjedištem u Podgorici, predstavlja odličnu polaznu osnovu za intenziviranje saradnje i regionalne otpornosti na sajber prijetnje i u okviru Berlinskog procesa“, kazao je Ibrahimović. 

Istakao je, takođe, da je za Crnu Goru, dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava bilo i priznanje za postignute rezultate.

„Pozitivan IBAR je i podsticaj da, s ulaskom u završnu i najzahtjevniju fazu pregovora, udvostručimo napore, kako bismo postali 28. članica do 2028. godine”, poručio je Ibrahimović.

 Foto: MVP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA