(VIDEO) Dom starih Nikšić: Briga o starima zadatak za cijelo društvo

Prvi oktobar se svake godine tradicionalno obilježava kao Svjetski dan starih osoba. Briga o najstarijim sugrađanima jako je važan segment društva, a Dom starih u Nikšiću jedna je od institucija koja ljudima trećeg doba pruža uslove da što bezbrižnije provedu penzionerske dane i period života kada im je svaka vrsta pomoći dobrodošla.

U Domu starih u Nikšiću trenutno je 130 korisnika koji se nalaze na četiri odjeljenja. U pitanju su odjeljenja gerijatrije, palijativne njege, psihogerijatrije i demencije, kazalaje za RTNK vršiteljka dužnosti direktora ove ustanove Jelena Banjević, ističući da korisnici doma imaju ispunjeno vrijeme, ali i poseban sadržaj kojim se obilježava međunaropdni dan starih.

„Mi se trudimo da svaki dan naših korisnika upotpunimo na jedan kvalčitetan način kako bi vrijeme koje oni ovdje provode bilo zaista ispunjeno u skladu sa njihovim interesovanjima, željama i potrebama“, kazala je Banjević..

Banjević kaže da korisnici imaju zdravstvenu zaštitu i da su dva ljekara opšte prakse svakoga dana u domu na usluzi starim licima, kao i sedam ljekara konsultanata koji se brinu o njihovom zdravlju. Sveukupnop gledano, Banjević kaže da su uslovi dobri i da su korisnici većinom zadovoljni.

Uprava Doma starih zadovoljna je saradnjom sa nadležnim institucijama i Opštinom Nikšić jer je to, kako  kaže Banjavić, osnovni preduslov da bi se prevazilazili problemi i da bi sve funkcionisalo kako treba uz apel da je svaka pomoć i od pojedinaca i od institucija dobrodošla.

Prema nekim statističkim podacima stanovništvo u Crnoj Gori je sve starije, pa udio starijih od 65 godina procentualno raste. Zbog toga je sve više potrebno da cijelo društvo, a naročito institucije što više vode računa i obraćaju pažnju na najstariju populaciju.

Milojko Ćuković

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Eeee, ka’ da smiju reć nešto drugo neg’ da su zadovoljni …

NIKŠIĆ PROGNOZA