Svečano otvoren adaptirani hol tehničkih fakulteta – savremena arhitektura za potrebe modernog obrazovanja

„Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG), prof. dr Vladimir Božović otvorio je danas adaptirani hol tehničkih fakulteta u Podgorici, naglašavajući značaj ove milionske investicije za univerzitet i cjelokupnu akademsku zajednicu“, saopšteno je iz UCG.

Adaptacija, čija vrijednost prelazi milion eura (1.043.752,00),obuhvatila je pažljivo planirane arhitektonske intervencije sa ciljem modernizacije prostora, uz očuvanje njegovog istorijskog i estetskog karaktera.

„Hol tehničkih fakulteta nije samo arhitektonsko zdanje, on je simbol univerzitetske tradicije i razvoja. Adaptacija ovog prostora, uz poštovanje njegovog istorijskog značaja, obuhvatila je kako tehničke, tako i estetske aspekte koji su sada podignuti na viši nivo. Ova investicija ima za cilj da našim studentima i profesorima pruži jedinstveno i podsticajno okruženje za učenje i istraživanje. Na ovaj način, ulažemo u unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, stvarajući uslove koji će služiti budućim generacijama,“ istakao je rektor Božović.

Zgrada tehničkih fakulteta, izgrađena 1975. godine prema projektu Milana i Pavla Popovića, predstavlja jednu od ključnih referenci crnogorskog arhitektonskog nasljeđa. Upravo zbog toga, projekat adaptacije je zahtijevao pažljiv pristup kako bi se zadržao originalni karakter i struktura zgrade, ali i unaprijedio funkcionalni ambijent u skladu sa potrebama modernog obrazovanja.

Prof. dr Veljko Radulović sa Arhitektonskog fakulteta, jedan od autora adaptacije, osvrnuo se na arhitektonske aspekte projekta: „Inspiraciju smo pronašli u izvornom projektu zgrade, koji smo nadogradili kroz savremena arhitektonska rješenja. Uvođenjem nove envelope, formirali smo hol koji, zadržavajući svoj originalni karakter, sada pruža objedinjeni i funkcionalno unaprijeđen ambijent. Povezivanjem sa centralnim atrijumom i uvođenjem prirodnog svjetla, ovaj prostor je dobio poseban estetski kvalitet, stvarajući atmosferu svojstvenu univerzitetskoj instituciji.“

Adaptacija hola obuhvatila je niz preciznih intervencija – od ujednačavanja spratnih nivoa i povezivanja sa centralnim atrijumom, do dizajnerskih akcenata i uvođenja zelenila. Ovaj projekat se uklapa u širi kontekst napora Univerziteta Crne Gore da unaprijedi nastavnu i istraživačku infrastrukturu. Stvoren je prostor koji ne samo da zadovoljava savremene standarde obrazovanja, već i dodatno afirmiše vrijednost i značaj akademskog nasljeđa.

Autorski tim Arhitektonskog faulteta UCG koji je radio na ovom projektu, pored profesora Radulovića, čine: prof. dr Svetlana Perović, prof. dr Veljko Radulović, doc. dr Ema Alihodžić Jašarović, dr Sanja Paunović Žarić i MSc Nemanja Milićević.

Investicija u adaptaciju ovog hola opravdana je stvaranjem modernog, funkcionalnog i inspirativnog okruženja za studente i osoblje, te potvrđuje posvećenost Univerziteta Crne Gore u unapređenju uslova obrazovanja za buduće generacije. 

foto:UCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA