Protest u Beranama: Mali privrednici traže od Vlade da nađe drugu lokaciju za Lidl

Oko stotinu malih privrednika, odnosno vlasnika privremenih objekata preko puta Gimnazije, protestovalo je danas ispred zgrade Opštine Berane zbog prodaje tog zemljišta kompaniji Lidl, i zatražili od Vlade da poništi saglasnost za taj posao koji je izdala 43. Vlada.

Oni su naglasili da se raduju dolasku Lidla kako bi se uvela zdrava konkurencija, ali ne na zemljištu koje je već zauzeto i gdje oni zarađuju koru hljeba.

“Mi ne želimo da radimo ništa na silu, ali ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva, a oni koji krenu silom na nas neka znaju da batina ima dva kraja” rečeno je na skupu.

Vlasnici lokala su upozorili da ako bi došlo do rušenja objekata, oni ne bi bili u stanju da plaćaju kredite i druge obaveze prema državi i morali bi otići u stečaj.

Čula se i anegdota o tome kako je vlasnik Lidla počeo upravo kao i oni, u malom objektu kao piljar, ali mu država Njemačka nije srušila lokal nego omogućila da je danas jedan od najbogatijih ljudi u svijetu.

Zatražili su od Vlade Milojka Spajića da nakon poništenja saglasnosti formira neki tim koji bi poveo razgovore sa Lidlom o ustupanju neke druge dobre lokacije, kojih, kako su kazali, u Beranama ima na desetine.

 (Foto: rtcg.me)

U pismu koje su uputili Vladi Crne Gore vlasnici malih objekata su obrazložili kako je došlo do prodaje i predložili na koji način izaći iz ove situacije. Izrazili su nadu da će Vlada naći rješenje za ovaj krupni problem u Beranama, u kojem, kako su kazali, nema vlasti jer se sama urušila, a Vlada treba da uvede prinudnu upravu.

Na sajtu Opštine Berane juče je objavljeno saopštenje u kojem se navodi da je prije prodaje ispoštovana sva pravna procedura i da je sve rađeno po zakonu. Odluku o prodaji jednog hektra na ovoj lokaciji SO Berane donijela je nekoliko dana prije novogodišnjih praznika prošle godine, a za nju je glasalo 18 odbornika tadašnje većine koja je još funkcionisala. Opozicija je bila protiv prodaje. Već na toj sjednici SO rečeno je da će zemljište prodati Lidlu za dva miliona putem javne licitacije.

Vlasnici lokala su postavili pitanje kako su, ako posao nije namješten, mogli unaprijed znati kome i za koliko prodaju, i kako to da je Lidl bio jedini ponuđač elektronskim putem.

foto:RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA