Istraživanje CIN-CG: Više od polovine nasilnika su povratnici, kazne ispod minimuma

Kazne za nasilje u porodici su blage i često su ispod zakonskog minimuma, pokazali su rezultati je istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo. Više od polovine izrečenih kazni nijesu zatvorske, već uslovne, novčane, kazne rada u javnom interesu i kućni zatvor. Više od polovine nasilnika su povratnici.

Nemamo pravo da kažemo da smo uradili sve što je do nas da spriječimo nasilje u porodici ili da nasilnici budu adekvatno kažnjeni. To je kazao ministar pravde Bojan Božović i najavio izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici koje, između ostalog, uključuju proširenje definicije članova porodice, kao i jasnu razliku između prekršajnog i krivičnog djela nasilja.

“Razdvojićemo radnje zaštitnih mjera, kao i propisivanje da prilikom izricanja zaštitne mjere uz kaznu zatvora vrijeme koje je provedeno na izdržavanju kazne zatvora se neće urečunavati u vrijeme trajanja zaštitne mjere.. I posljednje, proširili smo definiciju oštećenih subjekata, pod kojima se sada mogu smatrati i lica koja subile žrtva nasilja u porodici, a koja nisu bile prepoznati kao članovi porodice”, kazao je ministar pravde Bojan Božović.

Da su kazne za nasilje u porodici blage, te često ispodzakonskog minimuma, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo.

“Da se često ne uzimaju u obzir otežavajuće okolnosti, da se recimo nasilnici koji tuku svoje partnerke pred djecom kažnjavaju simboličnim kaznama, da su predmet nasilja žene, djeca, stari ljudi”, kazala je predsjednica CIN-CG Milka Tadić-Mijović.

“Više od polovine izrečenih kazni nije su bile kazne zatvora, već uslovne, novčane, kazne rada u javnom interesu i kućni zatvor”, kaže novinarka CIN-CG Maja Boričić.

A više od polovine nasilnika su povratnici.

“Većina povratnika, njih 43 odsto, osuđeni su na zatvorske kazne od mjesec do pet mjeseci. Samo oko 10odsto presuda je prelazilo pet mjeseci zatvora, dok je samo 2,5 odsto povratnika dobilo između jedne i dvije godine zatvora”, dodaje Boričić.

Ministarstvopravde očekuje konačne komentare Evropske komisije kako bi Zakon o zaštiti od nasilja uporodici bio finaliziran i usklađen s evropskim standardima.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA