Demokrate: Vlada stabilna, parlamentarni izbori redovno 2027. godine

Uz zahvalnost biračima na ukazanom povjerenju koaliicji Demokrate-PES i odličnim rezultatima od oko 22% u Podgorici i oko 26% u Kotoru, evo i malo matematike, kazali su iz Demokratske Crne Gore.  

„PES-Demokrate imali su do sada 12 odbornika u Skupštini Glavnog grada. Nakon jučerašnjih izbora imaćemo 14 odbornika, tako da govorimo o našem rastu broja odborničkih mandata u Skupštini Glavnog grada. Opoziciona lista koju je vodio DPS na prošlim lokalnim izborima 2022. godine osvojila je oko 40% ili 24 mandata. Sada kada saberemo 19 mandata DPS, 3 mandata Evropskog saveza (SD, SDP, LP), evo i ukoliko dodamo 2 mandata SEP-a iako oni nijesu bili dio političkog života Podgorice, dolazimo do 24 mandata. Znači opozicija u Skupštini Glavnog grada ostala je na istom, kao i što je dosadašnja vlast u Skupštini Glavnog grada osvojila gotovo istovjetan broj mandata – 33“, rekli su.  

Kako su navele Demokrate, “Blok 11” (partija Milatovića, Ura, PZP) umjesto dosadašnjih 11 imaće šest odborničkih mandata u Skupštini Glavnog grada.

„ZBCG je na prošlim izborima osvojio 11 mandata, sada sa SNP i Ujedinjenom respektabilnih 13 mandata. Treba napomenuti da je ZBCG završio mandat Skupštine Glavnog grada sa sedam odbornika jer su tri odbornika PZP prešla u “Blok 11”(partija Milatovića, URA, PZP), a odbornik Baošić u nezavisne odbornike. Dolazimo do zaključka da su liste PES-Demokrate i ZBCG imale do juče 19 mandata u Skupštini Glavnog grada, a sada će imati 27 mandata, tako da je to najbolji odgovor na podmetanja o Vladi, legitimitetu, odnosu državne i lokalne vlasti i slične teze. Plus oni koji pokušavaju zamijeniti teze zaboravljaju da parlamentarnu veċinu na državnom nivou čini i desetak mandata manjinskih partija, koji u Podgorici ili uopšte ne učestvuju na izborima, ili Podgorica nije njihovo uporište, odnosno grad u kom osvajaju poslaničke mandate na parlamentarnim izborima. Tako da, Vlada i parlamentarna većina su u potpunosti stabilne sa nikad većom podrškom u Parlamentu, nastavljamo reformskim tempom, a naredni parlamentarni izbori biće kad im je i vrijeme – 2027. godine“, istakli su. 

U Podgorici i Kotoru očekuju da se poštuju demokratski principi i odnos prema nasleđu 30. avgusta, jer to je želja i poruka „građana koju uvijek slijedimo“.

Foto: Demokrate

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA