Rast ZBPG, URA sa Milatovićem jača za četiri odsto, mala izlaznost jasna poruka

Lokalni izbori u Podgorici završeni su juče, glasalo je 56,4 odsto birača, od 145,7 hiljada građana sa pravom glasa.

Demokratska partija socijalista (DPS) na lokalnim izborima u Podgorici osvojila je 29,9 odsto glasova ili 19 odborničkih mandata, a koalicija Pokreta Evropa sad i Demokrata 21,8 odsto, odnosno 14 mandata, pokazuju rezultati Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Prema podacima CDT-a, sa obrađenih svih 215 biračkih mjesta, koalicija Za budućnost Podgorice osvojila je 20,2 odsto glasova ili 13 mandata, a lista „Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu“ 10,5 odsto, odnosno šest mandata.

Iznad cenzusa još su i Evropski savez sa 5,4 odsto glasova, što su tri mandata, a Pokret Preokret sa 3,3 i Stranka evropskog progresa sa 3,1 odsto glasova imaće po dva odbornika.

Cenzus nijesu prešli Pokret naprijed koji je osvojio 2,8 odsto glasova, Podgorička lista koju je podržalo 0,6 odsto birača, Crnogorska građanska akcija sa 0,2 odsto osvojenih glasova, Pokret podstanara sa 0,3 odsto, Crnogorska evropska partija sa 0,7 i Bošnjačka stranka sa 1,2 odsto osvojenih glasova.

U Skupštini Gavnog grada je 59 odborničkih mjesta, pa je za formiranje vlasti potrebna većina od najmanje 30 odbornika.

Po preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Podgorici, rast je zabilježio savez „Za budućnost Podgorice“. 

Na prošlim izborima 2022. godine, kao Demokratski front, imali su 18,23 a juče su dobili 20 odsto glasova.

Pokret URA je na izborima 2022. godine, u savezu sa Civis, dobila 6,36 odsto a juče su sa pokretom Jakova Milatovića, predsjednika države, dobili 10,6 odsto. Uz to treba ukalkulisati rezultat PzP-a, koji je bio na listi, koji se procjenjuje na manje od jedan odsto. 

Tako praktično izgleda da je Milatović donio vjerovatno oko četiri odsto glasova koaliciji na jučerašnjim izborima u Glavnom gradu.

 (Foto: RTCG)

Pokret Evropa sad je 2022. godine imao 21,73 odsto glasova a juče su, u savezu sa Demokratskom Crnom Gorom dobili 21,6 odsto glasova.

Na izborima 2022. godine, lista na kojoj je bila Demokratska Crna Gora osvojila je 10,79 odsto.

Demokratska partija socijalista kao dio velike koalicije dobila je te 2022. godine 38,09 odsto glasova, a juče samostalno 30,9 odsto.

Evopski savez i SEP su, kao novi subjekti, prešli cenzus i imaće parlamentarni status Cenzus je prešao i pokret Preokret.

Bez mandata je ostalo šest lista. 

Koliko su liste pojedinačno dobile glasova?

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je na podgoričkim izborima, prema preliminarnim rezultatima CDT-a, 24.309 glasova dok je koalicija Pokreta Evropa sad i Demokrata osvojila 17.672 glasa. 

Koalicija „Za budućnost Podgorice“ dobila je 16.361 glas. Četvrti po broju glasova je koalicija „Za bolju Podgoricu“ koju čine Pokret za Podgoricu i GP URA a za koju je glasalo 8.538 građana.  

Evropski savez osvojio je 4.411 glasova a slijedi Preokret sa 2.705 glasova. Stranka evropskog progresa osvojila je 2.504 glasa.  

Cenzusu je, prema preliminarnim rezultatima, bio blizu Pokret Naprijed koji je osvojio 2.233 glasa, odnosno 2,75 odsto, zatim Bošnjačka stranka sa 953 glasa, odnosno 1,17 odsto, Crnogorska evropska partija dobila je 573 glasa ili 0,71 odsto, dok je Podgorička lista osvojila 515 glasova ili 0,63 odsto. Pokret podstanara zaokružilo je 226 građana, odnosno 0,28 odsto, a Crnogorsku građansku akciju glasalo je 174 birača što predstavlja 0,21 odsto. 

Kako se glasalo prije dvije godine?

Koalicija oko DPS-a 2022. godine, na prošlim lokalnim izborima, dobila je 37.518 glasova.  Taj savez, pokret „Svi za naš grad“ činili su tada Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Liberalna partija (LP), Građanska inicjativa „21 maj“, Demokratska unija Albanaca (DUA), Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Na tim izborima, Evropa sad dobila je 21.388 glasova. Lista Demokrata, UCG i Demosa tada je dobila 10. 628 glasova. 

Lista tadašnjeg DF-a dobila je 17.953 glasa. URA, Civis i AA dobili su tada 6.265 glasova. Preokret je na tim izborima dobio 1.807 glasova. 

Marković: Podgorica blizu budvanskog scenarija, Jonica: Vlast se neće lako formirati

Kako je u emisiji „Izborna noć“ na TVCG ocijenio direktor RTV Nikšić Nikola Marković, najbolji rezultat na izborima ostvarila je koalicija „Za budućnost Podgorice“, a i DPS.

„ZBPG je pojačao rezultat i pojačao je uticaj u vladajućoj koaliciji. DPS je, po rezultatima, najjača opoziciona partija i njima se sada otvaraju vrata za pregovore sa partijama nekadašnje vladajuće većine“, ukazao je on. 

MarkovićMarković (Foto: RTCG)

Ipak, Marković ocjenjuje da je Podgorica bliža budvanskom scenariju nego formiranju vlasti.

„Predstavnici nisu razumjeli da u međusobnim trvenjima i okršajima prave štetu drugima, a tu mislim na sukob Milojko Spajić-Jakov Milatović. Vidjećemo da li su od toga profitirali DPS i ZBPG“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, političke elite moraju da se ozbiljnije odnose prema društvenim problemima.

„Vladajuća većina ne razumije baš dobro političke procese. Ovakvim ponašanjem daju DPS-u vjetar u leđa. A Milatović mora biti najmanje zadovoljan rezultatima“, rekao je Marković. 

Bivša poslanica Snežana Jonica poručuje da su rezultati izbora za nauk kako treba voditi vlast i koliko sukobi mogu uticati na istu.

JonicaJonica (Foto: RTCG)

„Građani očekuju pozitivnu kampanju i političku dosljednost“, smatra ona. 

Poručuje da podgorička vlast neće biti lako formirana.

„Izuzev ako vlast nije formirana onog dana kad je i srušena“, zaključila je Jonica. 

naslovna foto: CDT

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA