CGO i HRA: Admiral Vladimir Barović zaslužuje da Glavni grad imenuje ulicu po njemu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) uputiće inicijativu za imenovanje ulice po admiralu Vladimiru Baroviću u Glavnom gradu Podgorici, kako bi njegova lična žrtva i otpor bratoubilačkom ratu ostali trajno upamćeni.

Danas se obilježavaju 33 godine od smrti kontraadmirala JNA Vladimira Barovića, koji je 29. septembra 1991. godine izvršio samoubistvo na Visu, odbivši naredbe da izvrši napad na primorske gradove u Hrvatskoj.

“O admiralu Baroviću i njegovoj ulozi 90-ih premalo se zna u našoj javnosti. Njegovo ime ne pominje se u crnogorskim udžbenicima istorije, niti u Crnoj Gori postoji spomen-obilježje u njegovu čast”, saopštili su iz CGO i HRA.

Tokom 2016. godine posthumno je odlikovan od strane predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, a 2023. godine je na ostrvu Vis u Hrvatskoj otkrivena spomen-ploča sa ispisanim citatom iz njegovog oproštajnog pisma.

“Uvažavajući časni čin admirala Barovića, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) će uputiti inicijativu za imenovanje ulice po njemu u Glavnom gradu Podgorici, kako bi njegova lična žrtva i otpor bratoubilačkom ratu ostali trajno upamćeni”, zaključuju u CGO i HRA.

Foto: CGO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA