Održan koncertni omaž Milivoju Miću Božoviću u KIC-u „Zeta“

Sinoć je u KIC-u „Zeta“ održan izvanredan koncertni omaž Milivoju Miću Božoviću (1957-2023), jednom od najpoznatijih crnogorskih kompozitora, rođenom u selu Goričani u Zeti, dugogodišnjem profesoru Muzičke škole „Vasa Pavić“ u Podgorici.

Božović je Srednju muzičku završio u Podgorici, a Fakultet muzičke umjetnosti, smjer klasična muzika, u Beogradu. Napisao je veliki broj djela, među kojima i koncerte za soliste i orkestar, minijature za soliste i orkestar, skice za gudače, itd. Kompozicije Božovića izvođene su u Crnoj Gori, Srbiji, Austriji, Italiji, Albaniji, Španiji, Engleskoj, Njemačkoj i Rusiji. Bio je član Udruženja kompozitora Crne Gore.

 „Na početku ove impresivne manifestacije prisutnima se obratio direktor KIC-a „Zeta“, Branko Noković, zahvalivši se svima koji su došli na koncertni omaž, i naglasio da je Milivoje Božović „jedini kompozitor iz Zete, koji je završio Muzičku akademiju u Beogradu na smjeru za klasičnu muziku“. Ističući u kojim sve zemljama su izvođene kompozicije njihovog sugrađanina, direktor KIC-a je naglasio da je Božović „bio čovjek, koji je živio svaki stih i svaku notu. Često je znao da kaže: ‘Gdje riječi ne vrijede – tu muzika progovara’…“, navodi se u saopštenju prof. dr Dragana Koprivice.

Noković se posebno zahvalio dugogodišnjem Božovićevom prijatelju, Viliju Ferdinandiju, koji je i vodio cio program, magistru violine, profesoru muzičke škole „Vasa Pavić“ i dugogodišnjem koncert majstoru Simfonijskog orkestra TVCG. Takođe se zahvalio i direktorici Škole, Tijani Ilić, mr Zoji Đurović, dirigentkinji i profesorici hora, horu Muzičke škole, kao i brojnim prijateljima Božovića, koji su se okupili da se „zajedno prisjetimo najljepših nota klasične muzike“.

 U ime porodice prisutnima se zahvalio bratanić kompozitora, Bogdan Božović, poslanik u Skupštini Crne Gore, „na prilici da evociramo uspomene na Mića i uživamo u njegovim umjetničkim djelima, koja je predano stvarao tokom svog plodonosnog rada“.

Pritom je istakao i da u prilog kvalitetu ostvarenja Milivoja Božovića govore podaci da su izvođena na brojnim svjetskim scenama, i da je napisao deset koncerata i druga brojna djela klasične muzike.

„Ostaćemo zauvijek tužni – zaključio je Bogdan Božović – što nas je Milivoje napustio u šezdeset šestoj godini života, ali vjerujemo da će nastaviti da živi kroz naše uspomene, brojne razgovore koje smo vodili i naučene životne lekcije iz njih, kao i kroz njegova umjetnička djela.“

Ovom izuzetnom koncertnom omažu Milivoju Božoviću prisustvovali su i članovi njegove uže porodice, Lidija Noković, Jovana Božović, Nataša-Buba Božović, Persa Miranović, Branko Noković, Jelena i Milica Noković i ostala rodbina i prijatelji.

 „Poseban pečat cijelom koncertu dao je svakako mr Vili Ferdinandi, koji je i vodio program, i govorio emotivno i podrobno o Milivoju Božoviću kao svom dugogodišnjem prijatelju i saradniku. U svom obraćanju ukazao je na širinu i bogatstvo muzičkog opusa Božovića, koji je, između ostalog, stvarao i kompozicije za djecu, pa je prva i nastupila učenica Una Vujošević uz klavirsku pratnju prof. Vjere Nikolić, i otpjevala pjesmu „Promijenimo svijet““, dodaje Koprivica.

Zatim su mr Ferdinandi (violina) i prof. Ana Pavićević (klavir) izveli kompoziciju „Pjesma i Igra za violinu i klavir“, a potom prof. Maja Krkotić na klaviru izvela kompoziciju Božovića „Godišnja doba (Proljećna pjesma, Ljetnje popodne, Jesenje impresije, Zima)“.

Gudački kvartet u sastavu Vili Ferdinandi (violina), Vedrana Blagojević (violina), Jovo Nikočević (viola) i Lazar Bubanja (violončelo) nadahnuto je izveo dvije kompozicije Božovića, „Gudački kvartet za laku noć“ i „Skice za gudače br. 3. i br. 4“.

Mladi Hor učenika Muzičke škole „Vasa Pavić“ na kraju je izvanredno izveo zahtjevnu i eksperimentalnu pjesmu Božovića „Na O“, uz pratnju korepetitorke, prof. Vjere Nikolić.

Koncertu iz zdravstvenih razloga nije mogla prisustvovati dirigentkinja Zoja Đurović, koja je ovom muzičkom prigodom izjavila:  „Mićo Božović bio je jedan od najtalentovanijih crnogorskih muzičara, jedan od najboljih đaka Srednje muzičke škole i studenata Muzičke akademije u Beogradu, a svoja djela je stvarao u tišini kakav je i sam bio, tih… Njegov kompozitorski talenat mogli smo po prvi put kod nas javno vidjeti na sinoćnjem koncertu, kao svojevrsni koncertni omaž.“

„Na kraju ove impresivne večeri mr Vili Ferdinandi je istakao da će uskoro biti organizovan još opsežniji koncert u Podgorici, posvećen opusu našeg istaknutog kompozitora, porijeklom iz Zete“, zaključio je.   

Foto: Dragan Koprivica

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA