(FOTO) U selu Jasikovica put do groblja nepristupačan

Stvarnost udaljenijih sela nikšićke opštine je neizgrađena infrastruktura, posebno putna. I to je, s obzirom na to da je riječ uglavnom o staračkim domaćinstvima, veliki problem. Taj na koji su ovoga puta ukazali mještani Golije tiče se i onih koji su napustili Goliju, jer riječ je o nepristupačnosti mjesnim grobljima. Selo Jasikovica, u kojem se nalazi crkva Svete Petke, pored koje je i mjesno groblje, sa grobnim mjestima porodica Kankaraš, Bjelica, Kovačevići, Babići, jedno je u nizu golijskih sela, do kojeg se u zimskom periodu ne može doći pa su mještani prinuđeni da pokojnike sahranju van svojih grobnih mjesta.

„U Jasikovici svega dvadesetak porodica stanuje tokom čitave godine,“ priča Milorad Bjelica, a „nepristupačnost mjesnom groblju otežava ionako težak život na selu. Put je prokrčen, ali i dalje je nepristupačan. Ne može se do groblja, posebno kada su kiše ili snijeg, pa su ljudi prinuđeni da pokojnika sahranjuju u Nikšiću pa da kasnije prenose posmrtne ostatke,“ kaže Bjelica.

Putem platforme, Prijavi problem u lokalnoj zajednici, o nepristupačnosti tom mjesnom groblju pisao je i Radovan Buco Kankaraš. U dopisu je naveo da smatra da je asfalt jedino rješenje, a da su nasipanje i ravnanje puta gubljenje vremena i novca, jer prva kiša taj materijal odmah odnese. On navodi da je asfaltiranje tog puta planirano, ali da je taj plan zaobiđen, odnosno kako kaže, „preusmjeren, a zaobiđeno opšte dobro“.

Predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević, kaže da nije upoznat konkretno sa tim problemom. Svjestan je, s obzirom na teritorijalnu rasprostranjenost Nikšićke opštine, da će uvijek biti neki put koji nije asfaltiran: „Svakako da ćemo sa predstavnicima mjesnih zajednica, koji su upućeni u te probleme, u narednom periodu pokušavati da ih riješavamo,“ navodi Kovačević.

Mjestani sela Jasikovica su, kažu, strpljivi. Svjesni su da brojni problemi u selima nikšićke opštine ne mogu biti riješen odjednom, ali „značilo bi im da se asfaltira tih par stotina metara puta do mjesnog groblja.“ Jer, pristup groblju bi trebalo da bude nesmetan u svim sredinama, posebno u onim u kojima postoji kult sahranjivanja i mrtvih, a u Goliji groblja imaju status svetih mjesta.

Maja Lalatović
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA