(VIDEO) Pivara “Trebjesa” više od jednog vijeka gradi bogatu tradiciju pivarstva u Crnog Gori

Jedno od tri najpopularnija pića na svijetu je pivo, a Nikšić je grad koji je postao prepoznat po njegovoj proizvodnji i kvalitetu od 1896. godine kada je osnovana prva pivara u Crnoj Gori koja do danas kroji bogatu tradiciju prepoznatu kako u Crnoj Gori i zemljama u regionu, tako i širom svijeta, pa je i grad pod Trebjesom postao poznat kao grad kulture, rokenrola i piva.

“Građani Nikšića ponosni su na dugu tradiciju pivarstva, a njen početak vezuje se za prvu pivaru pod nazivom “Onogošt” Vuka Jankova Krivokapića”, podsjeća Natalija Đordan, menadžer korporativnih komunikacija u pivari “Trebjesa”.

“Ta pivara je oko dvadeset godina poslovala i proizvodila pivo a nakon toga na drugoj lokaciji otvorena je i druga pivara pod nazivom “Trebjesa”. Tokom duge tradicije pivarstva u Nikšiću koja traje preko 130 godina, bilo je turbulentnih perioda, posebno u periodu Prvog svjetskog rata, kada su stradali brojni pogoni. 1926. godine pivara ponovo nastavlja sa radom, a 1932. godina smatra se prekretnicom za uspješan rad pivare koja je naslutila i sve buduće nagrade koje će naše pivo dobiti”, navodi Đordan-

Tokom Drugog svjetskog rata ostali su samo magacini i upravna zgrada, kaže Đordan, nakon kojeg se zajedničkim snagama pokrenula obnova fabrike, a 1946. godine nastavak proizvodnje.

“Od tada do danas pivara “Trebjesa” i Nikšićko pivo kreće uzlaznom putanjom. U nekim periodima mi smo se udruživalli sa drugim kompanijama, oko sedam-osam godina smo radili zajedno sa “Primorkom” iz Bara kada smo proizvodili i ulje, a nakon toga i sokove. Veoma je bogata i duga i srećom uspješna istorija ove kompanije iza nas, a najplodniji period bilježi se tokom osamdesetih godina ne samo za pivaru “Trebjesa”, već i za Nikšić i tadašnju Jugoslaviju”, kaže Đordan.

Dodaje da je naredna ključna 1997. godina kada ova pivara postaje dio čuvene belgijske pivarske grupacije,

“Nakon toga pivara mijenja nekoliko vlasnika, a od 2012.  godine, pivara postaje članica kanadsko-američke pivarske grupacije “Molson Coors”. Godine od privatizacije su obilježile velike investicije i ulaganja u proizvodne pogone, komenrcijalne investicije i profesionalni razvoj zaposlenih”, navodi Đordan.

Proces proizvodnje piva predstavio je Jovan Vukić, menadžer za usaglašenost za kvalitet i zdravstvenu bezbjednost, zaštitu i zdravlje na radu i zaštitu životne sredine u pivari “Trbjesa”.

“U pogonu varionice počinje kompletna proizvodnja piva, gdje se sirovine, prije svega mislim na ječam, miješaju sa vodom i ukuvavaju na specifičnim temperaturama u zavisnosti od recapture Brenda koji proizvodimo- Na taj način se dobija početni proizvod u procesu proizvodnje piva koji mi nazivamo kominom. To je proizvod koji sadrži dosta materija, prije svega ječma i zbog toga je potrebno da se taj proizvod prije narednih faza filtrira kroz posebne filtere kako bi se dobila bistra osnova za dalju proizvodnju koju nazivamo sladovina”, pojašnjava Vukić.

U narednoj fazi dodaju se hmeljine komponente, navodi Vukić, koji pivu daju gorčinu i određene arome i dobija se osnovni senzorni profil piva.

Zrenje piva, navodi Vukić, odvija se na hladnim temperaturama, gdje dolazi do stabilizacije svojstava piva i balansiranja aroma. Pod specifičnim uslovima odvija se još jedan proces filtracije kako bi se dobio bistar proizvod spreman za konzumaciju i pakovanje u staklenu, aluminijumsku, pet ambalažu i burad. Izazovi u procesu proizvodnje piva su brojni, kaže Vukić, jer se radi sa živim organizmom kakav je kvasac i kumulativno u svim fazama, pivo prolazi kroz 200 tačaka kontrole.

Pivara “Trebjesa” trenutno broji preko dvije stotine zaposlenih i proizvodi isključivo pivo, navodi Đordan, a na godišnjem nivou ima od 3- 4 miliona eura investicija kako bi sa najsavremenijom opremom i kroz učešće na raznovrsnim projektima išla u korak sa svjetskim trendovima.

Nevena Bulajić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA