Zatvoru u Spužu nedostaje 200 službenika za obezbjeđenje

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za izvršenje krivočnih sankcija predviđen je 661 izvšilac, a trenutno se u radnom odnosu u ovom organu nalazi 464 službenika, što predstavlja nedovoljan broj izvršilaca za nesmetano funkcionisanje i obezbezbjeđivanje bezbjednosti, zdravstvene zaštite i tretmana, piše u Informaciji u vezi potrebe dobijanja saglasnosti za odobravanje isplate varijabilnog dijela zarade zaposlenima zbog nedostatka kadra, koja je objavljena na Vladi.

“Problem nedovoljnog broja službenika najizraženiji je u Odsjeku obezbjeđenja u kojem je sistematizovan
471 izvršilac, a trenutno je u okviru istog zaposleno 324 službenika obezbjeđenja. Kada su u pitanju
upražnjena radna mjesta u Odsjeku obezbjeđenja sa preostalih 147 izvršioca, radi se o sljedećim radnim
mjestima: glavni zatvorski inspektor – 4 izvršioca,

  • zapovjednik zatvorske policije-5 izvršilaca
  • savjetnik za bezbjednost-3 izvršioca
  • stariji nadzornik zatvorske policije – 24 izvršioca
  • nadzornik zatvorske pohcije-3
  • stariji zatvorski policajac I klase -61 izvršilaca
  • stariji zatvorski policajac-22-izvršioca
  • zatvorski policajac-25 izvršilaca“, navodi se u informaciji.

U informaciji se navodi da su uslovi za sticanje zvanje službenika obezbjeđenja u pogledu nivoa kvalifikac je obrazovanja i potrebnog radnog iskustva na poslovima obezbjeđenja pritvorenih i osuđenih lica propisani su Uredbom o zvanjima, oznakama zvanja i uslovima za sticanje zvanja službenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

„Shodno opisu poslova iz Pravilnika o unutrašnjoj oragnizaciji i sisitematizaciji, glavni zatvorski inspektor, zapovjednik zatvorske policije, stariji nadzornik zatvorske policije I klase, stariji nadzornik zatvorske
policije i nadzornik zatvorske policije vrše poslove koji se odnose na koordinaciju i organizacije rada,
praćenje i kontrolu izvršavanje poslova obezbjedjenja, organizovanje rada smjene. izdavanje naredbi i uputstava pripadnicima obezbjedjenja za izvršenje odredjenih poslova u toku smjene.

Imajući u vidu navedeni opis poslova i ovlašćenja evidentno je da se obavljanje poslova obezbjeđenja ne
može organizovati bez izvršioca raspoređenih na navedenim radnim mjestima.Međutim, u dužem, odnosno višegodišnjem periodu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija nije moguće popuniti pomenuta radna mjesta do sistematizovanog broja izvršilaca iz razloga što nema službenika koji spunjavaju posebne uslove u pogledu nivoa kvalifikacije obrazovanja -V.V! i VIII nivo kvaiifikacije i potrebnog radnog iskustva na poslovima obezbjeđenja pritvorenih i osuđenih iica u propisanom nivou kvalifikacije obrazovanja“, navodi se u informaciji koju potpisuje direktor UIKS-a Darko Vukčević.

Objašnjavaju da s tim u vezi, a kako bi se obezbijedilo nesmetano i efkasno vršenje poslova ooezbjeđenja i obezbijedio neophodan nivo bezbjednosti u Upravi, za vršenje pomenutih poslova određuju se službenici raspoređeni u niže zvanje- stariji zatvorski policajac I klase sa dugogodišnjim iskustvom na poslovima unutrašnjeg obezbjeđenja, iskazanim profesionalnim i odgovornim odnosom prema prema radnim obavezama i zadacima i potrebnim organizacionim sposobnostima.

„Takođe, raspoređivanje stariji zatvorskih policajaca I klase na druga radna mjesta uslovljava raspoređivanje starijih zatvorskih policajaca i zatvorskih policajaca, koji po opisu poslova radnog mjesta obavljaju poslove spoijašnjeg obezbjeđenja, na poslove unutrašnjeg obezbjeđenja. Dalje, pomenuto raspoređivanje službenika dovodi do potrebe da se službenicima koji obavljaju poslove u
višem zvanju u odnosu na zvanje u koje su raspoređeni, obezbijedi naknaoa za poslove koje faktički obavljaju. Kako smo već naveli da je problem nepopunjenosti određenih radnih mjesta prisutan duži niz godina, ukazujemo i da su u ranijem periodu na mjesečnom nivou donošena rješenja o privremenom rasporedu te je službenicima, zarada obračunavana primjenom koeficijenta za radno mjesto na koje su privremeno raspoređivani iako nijesu ispunjavali uslove propisane za to radnio mjesto“, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da je Državna revizorska institucija prilikom vršenja kontolne revizije tokom 2015.godine utvrdila je i kao nepravilnost u svom Izvještaju konstatovala da su službenici i namještenici rasooređivani na radna mjesta za koja ne ispunjavaju uslove u pogledu propisanog nivoa kvalifikacija ili racnog iskustva, a zarade su obračunavane primjenom koeficijenata iz platnih razreda za ta zvanja.

„U cilju otklanjanja navedene nepravilnosti, u periodu od 01.02.2016.godine, obračun zarada službenika vrši se u skladu sa rješenjem o raspoređivanju na radno mjesto za koje službenik ispunjava propisane uslove. Službenicima koji su dodatno angažovani zbog nepopunjenosti određenih radnih mjesta, naknada za dodatno angažovanje u daljem periodu isplaćivana je na osnovu rješenja o varijabilnom dijelu zarade. Smatramo neophodnim istaći da bi u slučaju da se službenicima ne isplati zarada za poslove koje obavljaju, došlo do podnošenja velikog broja tužbi. Dosadašnja sudska praksa pokazuje da je stav suda da službeniku pripada zarada za poslove koje je u određenom period faktički obavljao. Članom 5 stav 1 Odluke o varijabilnom dijelu zarade („SLIist CG“ br.32/2016, 28/2017 i 9/2024) propisano
je da se varijabilni dio zarade zaposlenom može se ispiatiti jednom u tri mjesecs u iznosu do 50% minimalne neto zarade. Shodno članu 5 stav 2 iste Odluke, izuzetno od stava 1 ovog člana varijabilni dio zarade zaposlenom za rad od javnog interesa može se isplatiti na mjesečnom nivou u iznosu do 70% minimalne zarade, uz
saglasnost Vlade Crne Gore. Od strane Ministartsva fmansija dobiljena je potvrda o raspoloživim sredstvime za isplatu varijabilnog dijela zarade siužbenicima Uprave za izvrsenje krivičnih sankcija za mjesec septembar 2024.godine. Imajući u vidu navedenu odredbu Odluke o varijabiinom dijelu zarade, te neophodnost obezbjeđivanja uslova za efikasno obavljanje poslova obezbjeđenja, obraćamo se za dobjanje saglasnost za ispiatu varijabilnog dijela službenicima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za mjesec septembar 2024.godne u iznosu do 70% minimalne zarade“, navodi se u informaciji.

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA