(VIDEO) Roman „Via Acquarossa” Maria Liguoria predstavljen na nikšičkom sajmu knjiga

Promocija knjige „Via Acquarossa” Maria Liguoria, pisca i vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, jedan je od događaja koji je obilježio treći dan Jesenjeg sajma knjiga „Anderva book ” koji organizuje Narodna biblioteka „Njegoš“.

Mario Liguori, rođen u Sarnu, u blizini Napulja, geografskog stožera tog dijela Italije, piše na maternjem, italijanskom i srpskom jeziku. U novoj  desetoj  knjizi  „Via Acquarossa”, objavljenoj  prošle  godine, gradi priče o zavičaju, jednoj mediteranskoj ulici u blizini Vezuva, nadomak Pompeje, dok  dnevnično putopisnim zapisima, oslikava segmente istorije i kulture južne Italije i  pojedinih država Evrope.

“Pisac stvara iz muke, nesreće koja ga pogađa, uz to, da bi bio uspješan mora da ima prepoznatljiv izraz, jezik i treće, da je interesantan, kako je Đovani  Bokačo rekao “Dobra priča mora da zabavlja , u smislu da privlači čitaoca”.

Događaji u zavičaju, tokom autorovog odrastanja, kasnije  boravka u Evropi, snaga imaginacije, mješavina istoriskih činjenica i fikcije, snažno su uticali   na koncept romana „Via Acquarossa”, čija radnja se odvija na širem prostoru.

“Pišem o stvarima o kojima mogu nešto reći, brojne kulturne dominacije, kroz vjekove,  ostavile su traga na Italiju i to provijava u knjizi „Via Acquarossa”. Isto tako tu je  život, istorija i kultura iz država, u kojima sam boravio, dok su događaji, likovi izmišljeni, ali je ambijent autobiografski”, istakao je Liguori.

Književnici su proizvođači života, događaja, kao i majstori pretjerivanja, koji djelima, čitaoce navode i podstiču na  preispitivanje  mišljenja o raznim  životnim temama. 

 Prikazom  živopisnih, strastvenih i tragičnih likova u ulici  “Akvarose”, a koji odlaze “trbuhom za kruhom”, uz ostalo, autor gradi i nameće se motiv putovanja, jer svi ljudi rođeni da bi upoznali svet.

“Radoznalost me ne napusta, ja sam putnik, koji se mora kretati, koji ne podnosi da bude u jednom mjestu. Udaljenost od Italije je  velika poluga i pokretač  moje književnosti. Ništa ne bih napisao da nisam ostavio zavičaj”, istakao je Liguori, dobitnik  specijalnog priznanja “Branislav Mane Šakić” za izuzetno vladanje srpskim jezikom i uspostavljanje mostova saradnje između Italije i Srbije

Mario Liguori u razgovoru sa moderatorkom Gordanom Kostudić, profesoricom na Filološkom fakultetu, istakao je da je  Italija, koju oslikava u svojim pričama i romanima, podijeljena,  izražajno različita i puna protivrječnosti.

Knjige Maria Liguoria bile su u širem izboru za Ninovu nagradu i u užem izboru za Kostićevu, Andrićevu i Isidorinu nagradu. Putopisnu prozu, zbirke priča i druge radove objavljivao je u  Italiji i brojnim časopisima  na južnoslovenskim jezicima.

Na  Filozofskom fakultetu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, predaje  italijanski jezik, kulturu i književnost.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA