Kordić: Turizam ima potencijal da doprinese procesu pomirenja, društvenoj pravdi i održivom razvoju

Svjetski dan turizma – 27. septembar, ove godine obilježava se pod sloganom „Turizam i mir“. Tim povodom, ministarka turizma Simonida Kordić poručila je da, dok obilježavamo ovaj datum, prepoznajemo izvanrednu ulogu turizma u izgradnji mostova među kulturama i narodima.

“Danas, više nego ikada, turizam ima potencijal da doprinese procesu pomirenja, društvenoj pravdi i održivom razvoju, te da podstiče demokratske vrijednosti i mirno rješavanje konflikata. Crna Gora, sa svojom bogatom kulturom i tradicijom, ali i prepoznatljivim prirodnim ljepotama, svjedoči o snazi turizma u okupljanju različitih naroda, religija i kultura. Vjerujem da turizam može biti primjer drugima – pokretač pozitivnih promjena, generator novih ideja i kolijevka inovativnih rješenja za mir i prosperitet”, poručila je Kordić.

Ističe i da kroz obrazovanje, podršku preduzetništvu i inovativne inicijative, zajedno možemo graditi turizam koji doprinosi miru i stabilnosti, kako kod nas, tako i širom svijeta.

“Turizam je prilika da izgradimo bolji svijet – svijet u kojem su mir, sigurnost i razumijevanje temelj svakog putovanja. Zato vas ovom prilikom pozivam da zajedničkim snagama radimo u pravcu mirnije i održivije budućnosti planete, na krilima turizma”, zaključila je Kordić.

Iz Ministarstva podsjećaju i da je danas, u saradnji Ministarstva turizma sa Ministarstvom ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Ministarstvom kulture i medija, obezbijeđen besplatan ulaz u nacionalne parkove kao i nacionalne muzeje (Narodni muzej, Muzej savremene umjetnosti, Prirodnjački muzej i Pomorski muzej).

Takođe, resorno ministarstvo zajedno sa žičarom Kotor-Lovćen, JPMD, te turističkim organizacijama Prijestonice Cetinje, Kotora i Herceg Novog, obezbijedilo je prevoz i besplatnu vožnju Žičarom za djecu iz Doma u Bijeloj, te učenike JU Srednja stručna škola sa Cetinja.

foto: Vlada CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA