„Crna Gora i NR Kina njeguju prijateljske i sadržajne odnose čak i u vremenu krupnih globalnih izazova“

Ambasada Narodne Republike Kine u Crnoj Gori je sinoć u Podgorici upriličila svečanost povodom 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. Proslavi je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora i Vlade Crne Gore, kao i mnogobrojne druge zvanice.

Prijem je počeo intoniranjem himni Crne Gore i Kine, a zatim se prisutnima obratila otpravnica poslova Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, Lu Fangćing.

„NR Kina i Crna Gora obje dijele slavnu istoriju i baštine duboko prijateljstvo. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 18 godina, NR Kina i Crna Gora su se oduvijek međusobno uvažavale, tretirale kao ravnopravne i uvažavale stavove o najvažnijim pitanjima koja se tiču suštinskih interesa. Političko međusobno povjerenje je kontinuirano konsolidovano, ekonomska i trgovinska saradnja postigla je plodonosne rezultate, a međuljudska i kulturna razmjena se neprestano produbljuje, čineći naše odnose pravim modelom uzajamno korisne saradnje zemalja različitih sistema, različitih veličina i različitih kultura,” navela je Lu Fangćing.

Istakla je da je razvojni put kinesko-crnogorskih odnosa prešao dalek put i ima široku perspektivu pred sobom, te je podsjetila da je od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 18 godina, više od 100 crnogorskih studenata u Kini nastavilo dalje školovanje kroz program stipendiranja kineske vlade.

“Od početka ove godine realizovan je niz bliskih razmjena između predstavnika političkih, poslovnih, akademskih i medijskih krugova dvije zemlje, dok su naše kulture i umjetnost savršeno zablistali zajedničkim sjajem na sceni KotorArt Festivala,” dodala je otpravnica, Lu Fangćing.

Posebno je istakla plodnu saradnju koju su NR Kina i Crna Gora ostvarile u oblasti infrastrukture i zelene transformacije.

“Prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare, čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija, predstavljajući vodeći projekat i simbol zajedničke saradnje, nakon uspješnog puštanja u saobraćaj visoko je podigao standarde bezbjednosti i postao pravi put povezivanja i razvoja. Vjetroelektrana Možura i projekat ekološke transformacije Termoelektrane Pljevlja u kojima učestvuju kineske kompanije funkcionišu nesmetano, a nova električna vozila iz Kine postala su veoma popularna kod crnogorskih potrošača,” istakla je Fanćing.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Milun Zogović, te istakao želju da dodatno unapređuju tradicionalno dobre odnose između Crne Gore i Kine.

“Bilateralni odnosi Crne Gore i Kine imaju pozitivan trend razvoja. Kroz međusobno povjerenje i dobre namjere praktična saradnja u raznim oblastima daje vrlo plodonosne rezultate. Crnoj Gori su od posebnog značaja važna iskustva u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, privrede, turizma, poljoprivrede, zaštite životne sredine i kulture, što kroz razmjenu znanja i najboljih praksi otvara široke perspektive i mogućnosti unapređivanja naše saradnje. Crna Gora i NR Kina njeguju prijateljske i sadržajne odnose čak i u vremenu krupnih globalnih izazova, jer obje države poštuju međusobne strateške i razvojne puteve,” naveo je Zogović.

Među značajnim brojem predstavnika Vlade Crne Gore proslavi je prisustvovala i ministarka saobraćaja, Maja Vukićević.

“Uvijek su lijepe prilike da se obilježe praznici i meni je zadovoljstvo da budem na svečanosti povodom 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. To je prilika da se sretnemo, razmijenimo određene ideje, te tako da svakako podržavam ovakvo obilježavanje državnih praznika. Mi sa NR Kinom imamo dosta dobre odnose, saradnja je na jednom visokom nivou. Kineske kompanije su učestvovale u izgradnji prve faze autoputa, sada su angažovani na realizaciji bulevara Jaz – Tivat. Postoje šanse da neka od kineskih kompanija dobije izgradnju druge faze autoputa, ali EBRD određuje pravila i oni će na kraju donijeti odluku,” kazala je Vukićević. 

foto: Media Biro

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA