Čanović: Navodi direktorice Bolnice Nikšić neistiniti, nikada nisam ugrozila ničiji život

Medicinska sestra Opšte bolnice Nikšić Nataša Čanović obratila se RTNK sa molbom da se objavi njeno saopštenje povodom navoda koje je direktorica te ustanove dr Dušanka Milatović Perović iznijela u emisiji “Mreža” RTCG.

Čanović naglašava da navodi Milatović Perović o njenom radu nisu istiniti, te da je svoj posao obavljala savjesno što, kako ističe, potvrđuju i načelnici odjeljenja gdje je bila raspoređena da radi.

“Nikada nijesam ugrozila bilo čiji život, a u prilog tome govori i činjenica da me direktorica premještala više puta na samo najtežim pozicijama. Da ne znam da obavljam posao direktorica me sigurno ne bi premjestila sa Dijalize na Psihijatriju, sa Psihijatrije na Interno odjeljenje, a sa Internog u čak Operacioni blok.  Takođe naglašavam da protiv mene nikada nije pokrenut disciplinski posutpak, a ako sam nesavjesno radila isti je morao biti pokrenut, a ne nikako ako ugrožavam zdravlje pacijenta da me premješta sa teže na težu poziciju. Zaista se plašim daljih djela direktorice, jer ista očigledno ima namjeru da mi zajedno sa svojim odanim ljudima napravi režiserski scenario, iz kog razloga javno pozivam nadležne organe Ministarstvo zdravlja, MUP i tužilaštvo da se uključe i provjere navode direktorice, da sam pacijenta dovela do kome na Internom odjeljenju i da sam „BRKALA“ terapije pacijentima na Odjeljenju psihijatrije ”, navodi Čanović.

Dr Milatović Perović u emisiji “Mreža” je kazala da je na Odjeljenju dijalize došlo do “kuršlusa”, svađe, kako je rekla, načelnice odjeljenja i medicinske sestre, te da je učestvovala i glavna sestra. Milatović Perović je rekla i da je na Odjeljenju psihijatrije bilo problema, da su joj se kada je došla dužnost požalile da im se dešavaju “čudne stvari”.

“…da njima neko ulazi u kompjuter i brka terapiju pacijentima, i one su izrazile sumnju da je to ta sestra obzirom da se to ranije nije dešavalo dok ona nije došla tu. Mi smo onda pozvali sestru sa Dijalize i predočili da bi ovu sestru spornu najrađe vratili na Dijalizu, na šta je ona reagovala vrlo burno- ni pod razno, ni slučajno, ja odlazim, ja napuštam, nema toga ko će nju na Dijalizu primiti.. Onda smo je primili na Interno odjeljenje, e tu tek počinju priče, gdje se liječe najteži pacijenti”, kazala je Milatović Perović u “Mreži”.

Dalje je navela da je na Internom ležala pacijentkinja, medicinska sestra iz Golije koja je imala dijabetes “puno ispod granice”.

“…dežurna sestra je bila upravo ta o kojoj je riječ, ona je trebala da obavijesti dežurnog internistu, ali ona to nije uradila, nije stavila venski put ženi, svojoj koleginici koja je upala u komu pa je sledeća sestra i ekipa došla u 7h, našla ovu sestru u komi, zatim je zvala doktore, koji su je reanimirali i jedva vratili u život“, kazala je Milatović Perović u pomenutoj emisiji.  

Čanović, pak, pojašnjava da je u nikšićku bolnicu došla iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), gdje je raspoređena na Odjeljenje dijalize i da je i tu posao obavljala savjesno i profesionalno.

 “Što je potvrdila glavna medicinska sestra Dijalize Persida Čurović i demantovala navode direktorice o mom nesavjesnom radu. Na Odjeljenju psihijatrije sam radila takođe savjesno i dogovorno, jer da nisam ne bi me direktorica premjestila na Interno odjeljenje, za koje je i sama izjavila da je odjeljenje gdje se liječe najteži pacijenti. Poznato mi je da se na odjelje ju Psihijatrije neko vrijeme dešavalo da elektronska terapija bude izbrisana ,našta su više puta ukazivali kolektivu odjeljenja i glavna sestra i načelnica razgovarajući sa svakom smjenom ponaosob. Otvoreno su govorili da sumnjaju na više novih tehničara koji su se tu zadesili posle kovida. Nikada ni načelnica ni glavna sestra nisu rekle da sam to ja i napominjem da nisam zbog toga prebačena sa psihijatrije .Iza ovih mojih riječi stoji načelnica psihijatrije Marina Bajovic i glavna sestra Jelena Dević. Izjava Načelnika Odjeljenja interne medicine dr Andrije Vujovića „Potvrđujem da je medicinska sestra Čanović Nataša tokom rada na Internom odjeljenju savjesno , odgovorno i stručno obavljala svoj posao”. Što se tiče navoda direktorice o pacijenkinji koja je imala dijabet, isti nijesu tačni. Tačno je da je na Odjeljenju primljena pacijentkinja sa hipoglikemijom, koja nije koleginica, kojoj je šećer na prijemu bio 2,5- 3- 4 najviše. Tokom čitave noći mjeren je i javljan dežurnom ljekaru, jedina greška je što dežurne sestre nisu javile u ujutru parametre u 6 i 15h nego u 15 do 7h. Ali je pacijentkinja u međuvremenu savjetovana da popije času soka (što je prva pomoć u ovom slučaju). Ono što je bitno naglasiti je da pacijentkinja nije reanimirana i uz adekvatnu terapiju je bila dobro.Za navode postoje svjedoci, dežurni ljekari, kao i kamere na kojima se vidi sve ovo napisano”,naglašava Čanović.

Ističe da je od strane direktorice Milatović Perović mobingovana premještanjem sa odjeljenja na odjeljenje.

“Kao i neodobravanjem saglasnosti za obavljanje dopunskog rada u Prvoj srednjoj stručnoj školi, gdje je u odbijanju izdavanja saglasnosti direktorica obrazložila da su u knjizi dežurstva na Internom odjeljenju gdje sam radila, evidentirani moji propusti u radu, za šta sumnjam da ih je neko po nalogu direktorice naknadno ispisao, s obzirom da se radi o ručno pisanoj evidenciji (svesci), jer na moj rad načelnik kao ni ostali ljekari nisu imali ni jednu primjedbu. Na sve navedeno stoji i činjenica da me direktorica pored jako teških radnih mjesta premjestila u Operacioni blok gdje i danas radim”, zaključuje Čanović.

foto:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA