Političari da slijede Sekulićev primjer i da preuzimaju odgovornost

Usred bijela dana tokom radnog vremena, državni sekretar u ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić izazvao je saobraćajnu nezgodu službenim vozilom. I to sa 1,75 promila alkohola u krvi. Srećom, niko nije povrijeđen.

Iako nije izostala lična odgovornost u vidu ostavke, ostala je osuda javnosti jer je u pitanju drugi čovjek u ministarstvu. 

Miloš Perović iz Alfa-centra kazao je da je paradoksalno da takvu poruku šalju oni koji bi trebali da budu najodgovorniji.

„Oni koji bi morali da prije svega budu primjer poštovanja zakona. Još paradoksalnije je to što krše zakon oni koji učestvuju u njegovom stvaranju i odgovorni su za njegovu primjenu“, smatra on. 

Odmah nakon incidenta, uslijedila je kritika i partijskih kolega koji su zatražili ostavku.

Milan Knežević, lider DNP-a, kaže da bi volio da svi slijede Sekulićev primjer. 

„Bez obzira što je greška koju je učinio gotovo neoprostiva, a imajući u vidu funkciju koju je obavljao, volio bih da se svi upravljaju njegovim primjerom i da u takvim trenucima preuzmu odgovornost“, ocijenio je on. 

No, nije Sekulić prvi javni funkcioner koji se pijan uhvatio volana.

Podsjetimo, 2022. godine je, tadašnji zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić takođe izazvao saobraćajnu nezgodu. Osuđen je na šest mjeseci uslovne kazne.

A neke kazna nikada nije ni stigla. Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović je, iako trijezan, 2010. godine udario djevojčicu na pješačkom prelazu.

Vještaci su ostavili mogućnost da je djevojčica naletjela na zaustavljeni automobil. Slučaj je zastario.

„U prošlosti smo imali mnogo ozbiljnijih incidenata u ponašanju javnih funkcionera i ne samo u saobraćaju, pa niko nije podnio ostavke“, ukazao je Knežević.

S druge strane, kaže Perović, ponekad se sa funkcijom gubi i osjećaj odgovornosti.

„Nekako se stiče utisak često da javni funkcioneri su mišljenja da za svoj rad ne odgovaraju nikome osim partiji koja ih je delegirala“, naveo je on. 

Sekulić je odgovarao i gubljenjem funkcije, a izrečena je prekšajna kazna od 800 eura.

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA