Poruka EU i NATO partnera: Jačati regionalnu saradnju i intenzivirati integracije

U Njujorku je nastavljena debata na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Crnogorska delegacija prisustvovala je sastancima koji su organizovani na marginama zasijedanja. Filip Ivanović, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove istakao je da je značajno da se crnogorski zvaničnici sastaju sa partnerima iz Evropske unije ne samo u Briselu ili u državama članicama Evropske unije, već i u Njujorku na marginama generalne debate Ujedinjenih nacija.

„To potvrđuje veliku zainteresovanost Brisela za proširenje i samim tim ovaj susret između lidera Zapadnog Balkana i gospodina Borelja će biti još jedna potvrda želje Evropske unije da približi države Zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji. Ono što ćemo mi istaći na sastanku jeste progres koji je Crna Gora napravila u prethodnih deset mjeseci, kao i naš ambiciozni, ali realistični plan da zatvorimo sva poglavlja sa Evropskom unijom do 2026. godine, kako bismo zaista ostvarili plan da 2028. Crna Gora postane prva naradna članica“, kazao je Ivanović.

Dodao je da će biti riječi o regionalnoj saradnji, kao i o novom planu rasta za Zapadni Balkan u okviru koga je Crna Gora kandidovala jednu vrlo ambicioznu reformsku agendu.

„Očekujemo da će ona pomoći u izgradnji i naše infrastrukture, ali i administrativnih kapaciteta koje će pomoći u približavanju Evropskoj uniji“, kazao je Ivanović.

Uoči ove generalne debate održan je i Samit za budućnost na kojem je usvojen Pakt za budućnost.

„Poslije poprilično dugih pregovora između svih država članica i Ujedinjenih nacija usvojen je Pakt za budućnost u okviru Samita za budućnost. Mi smo tu uzeli aktivnog učešća i imali izlaganje na plenarnoj sjednici Samita. Ono što smo posebno istakli jeste da je Crna Gora bila među prvim državama koja je usvojila nacionalnu strategiju za održivi razvoj, da smo u potpunosti posvećeni ispunjavanju ciljeva održivog razvoja kao i jačanju multilateralizma“, istakao je Ivanović.

Ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović dodao je da su dobili jasne poruke od svih članica – mir, prosperitet, stabilnost, nemaju alternativu.

„Ono što je glavno, opravdavaju se ciljevi osnivanja Američko-jadranske povelje. Danas su svi postali istu poruku, da žele da jačaju regionalnu saradnju, da žele da intenziviraju evroatlantske integracije, da žele da unapređujemo naše odnose, da jačamo stabilnost u regionu, ali isto tako da budemo prisutni i na globalnom nivou“, kazao je Ibrahimović.

Naglasio je da je Crna Gora učestvovala u misijama u Avganistanu, a sada već je dogovarano za učesće u Iraku.

„Crna Gora kao mala država učestvuje u globalnim misijama i mogu sa zadovoljstvom da kažem, Američko-jadranska povelja opravdava postojanje“, poručio je Ibrahimović.

Foto: MVP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA