Potpisan ugovor o priključenju vjetroelektrane „Bijela“ na prenosni sistem

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, i predstavnik vjetroelektrane “Alcazar Energi“ Enriko Kasari, potpisali ugovor za priključenje vjetroelektrane „Bijela“ na mrežu, čime se kako kažu u CGES-u nastavlja era razvoja obnovljivih izvora energije (OIE) u našoj zemlji. Puštanje u rad elektrane očekuje se u 2027. godini.

“Ovaj ugovor predstavlja značajan iskorak ka zelenoj tranziciji i postizanju ciljeva održivog razvoja. Priključenje ove vjetroelektrane na prenosni sistem je ključan korak ka sigurnijem i efikasnijem energetskom sistemu, čime potvrđujemo našu posvećenost održivoj budućnosti i energetskoj tranziciji”, poručuju iz CGES-a.

Elektrana će biti priključena na trafostanicu „Brezna“, koja se nalazi na sjeverozapadu Crne Gore, a komercijalno puštanje u rad elektrane očekuje se u 2027. godini.

Prije priključenja potrebno je izvršiti nadogradnju trafostanice sredstvima koje pokriva Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa kojom je CGES u prethodnom periodu potpisao ugovor o kreditnom aranžmanu.

Potpisivanje Ugovora o priključenju na mrežu predstavlja veoma važnu prekretnicu za vjetroelektranu „Bijela“, koju je u septembru 2023. godine kupio Alcazar Energy (referentna kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije na tržištima u razvoju), uz partnerstvo sa Simes Inženjeringom i Sistemom MNE, prvobitnim nosiocima grinfild projekta, i potvrđuje kako kažu u CGES-u, težnju Alcazar Energy da izgradi najveću platformu za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

“Projekat, sa planiranim instalisanim kapacitetom od 118,8 MW, udvostručiće instalisane snage vjetra u Crnoj Gori, a procjenjuje se da će otvoriti preko 800 radnih mjesta u građevinarstvu, te kada otpočne sa radom proizvoditi dovoljno čiste energije za napajanje preko 20.700 domaćinstava godišnje, uz izbjegavanje oslobađanja preko 260.000 tona CO2e godišnje”, navode u CGES-u.

Kako navode, korišćenje vjetroenergije predstavlja ključnu komponentu u smanjenju emisije štetnih gasova i stvaranju čistije energetske budućnosti.

Ulaganje u obnovljive izvore, poput vjetroelektrana, ne samo da doprinosi očuvanju životne sredine, već i smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, podstiče ekonomiju i otvara nova radna mjesta u sektoru zelene energije.

“Ovaj projekat naglašava našu stratešku orijentaciju ka modernizaciji i razvoju obnovljivih resursa”, saopšteno je iz CGES-a.

Današnjem potpisivanju ovog značajnog ugovora prisustvovali su i Dragan Perunović, direktor Sektora za razvoj i investicije i predstavnici Alcazar Energy – Marko Radulović i Dejan Milić.

Foto: CGES

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA