„Prekršajni sud reagovao pravovremeno ali sistem podrške za LGBT osobe zakazuje“

LGBT Forum Progres izražava zabrinutost  povodom nedavnog napada na Z.Š. člana zajednice, koji je prošle nedelje bio žrtva porodičnog nasilja.

“Zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji Uprave policije i Suda za prekršaje u Podgorici, počinilac je po hitnom postupku izveden pred lice pravde i izrečena je kazna i zaštitna mjera. Ova presuda predstavlja dobar primjer efikasnosti prekršajnog suda, koji je brzo prepoznao ozbiljnost situacije i djelovao u cilju zaštite osnovnih prava žrtve nasilja”, ističe predsjednica UO LGBT Forum Progresa Bojana Jokić.

Uprkos adekvatnoj i brzoj reakciji suda, Jokić ukazuje na ozbiljan propust državnog sistema u pružanju daljih mjera zaštite i podrške za LGBT osobe, žrtve nasilja.

“Naime, žrtva je, usled izrečenih zaštitnih mjera i iz bezbjednosnih razloga, morala da napusti zajednički dom, dok je nasilnik ostao u stanu sa porodicom. Ova situacija je dovela do toga da žrtva ostane bez krova nad glavom, bez mogućnosti smještaja ili bilo kakve institucionalne podrške, čime je bukvalno postala beskućnik”, naglašava Jokić.

Ovaj slučaj, dodaje, naglašava ozbiljnu prazninu u sistemu zaštite za LGBT osoba koje su žrtve nasilja.

“Iako sud može donijeti zaštitne mjere, bez sistema podrške i bezbednog skloništa, žrtve ostaju izložene daljim teškoćama, uključujući beskućništvo. Nažalost, od 2021. godine, kada je ugašeno jedino LGBT sklonište u Crnoj Gori usled nemogućnosti da se obezbjedi finansijska održivost, a koje je do tada vodio LGBT Forum Progres, ovakav vid podrške više ne postoji. Država nije uspjela da razvije niti održi mrežu skloništa i zaštite za LGBTI osobe, žrtve nasilja, čime su one ostavljene na milost i nemilost u najtežim trenucima”, navodi Jokić..

Ovaj slučaj ukazuje na hitnu potrebu da država razvije održiv i sveobuhvatan sistem podrške za LGBT osobe, uključujući skloništa za žrtve nasilja, kako bi se spriječilo da žrtve budu prisiljene da biraju između sigurnosti i krova nad glavom.

“Neophodno je da država preduzme konkretne korake kako bi osigurala da se ovakve situacije više ne ponavljaju”, ističe predsjednica UO LGBT Forum Progresa Bojana Jokić.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA