U Nikšiću otvoren Sajam knjiga; Vuković: “Anderva book” jedan od najsjajnijih zlatnika u kulturnoj riznici Nikšića

U sportskoj sali Filozofskog fakulteta u Nikšiću večeras je svečano otvoren IV Sajam knjiga “Anderva book”, koji će trajati do subote (28. septembra). 

U pozdravnoj riječi, predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, istakao je da se osjeća privilegovano uvijek kada je u prilici da bude dio ovako zanimljivih, sadržajnih i raznovrsnih priča za koje čvrsto vjeruje da će se pričati još dugo i da će nas još dugo činiti radosnim i ponosnim kao što smo to večeras.

“Anderva book nas poziva da uživajući u pisanoj riječi, muzici i slikarstvu, slušajući one koji zaista imaju šta da kažu zajedno rastemo i kao pojedinci i kao društvo. Poziva nas sve, bez izuzetka, da krenemo beskrajnim stazama umjetnosti, znajući da ćemo na tom putu biti pogođeni grudvama prijateljstva, ljepote i znanja”, naveo je Vuković.

On dodaje da nam ovaj Sajam daje priliku da nošeni nekim novim valom postanemo još veći i snažniji i da u gradu roka saznamo nešto novo o ljudima i djelima koji su decenijama za nama, oblikujući muzičku scenu, oblikovali i sve nas.

”Nudi nam još mnogo toga što će nas učiniti beskrajno i neizmjerno bogatijim. “Anderva book” je jedan od najsjajnijih zlatnika u kulturnoj riznici Nikšića, manifestacija koja početkom jeseni donosi proljeće istinskim ljubiteljima umjetnosti i svim stvaraocima. Unaprijed se radujem svakom sledećem sajmu i svakoj knjizi koja, kako je naglašavao Tin Ujević, “Nije hrana, ali jeste poslastica”, zaključio je Vuković.

U ime predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i u svoje lično ime obratio se Miljan Mijušković, savjetnik za kulturu, turizam i vjerska pitanja.

“Izdavaštvo koje se prezentuje na sajmovima knjiga predstavlja jednu uvijek svježu vertikalu, i jasan putokaz u kojem smjeru se kreće savremena kulturna civilizacija. A poštovaoci lijepe riječi i univerzalnih vrijednosti književnog stvaralaštva imaju priliku da se iz prve ruke informišu koji su to naslovi i stvaraoci aktuelni u tekućoj godini. Samim tim veliko je zadovoljstvo što se jedan takav sajam organizuje u Nikšiću, pa naši sugrađani mogu naći najnovija izdanja, i imati priliku da čuju i razgovaraju sa značajnim književnicima kako iz naše države tako i regiona“, kazao je Mijušković.

Navodi da osobenost ovogodišnjeg sajma „Anderva book“ jeste što se organizuje u ambijentu vrlo značajne obravozne institucije našeg grada, Filozofskog fakulteta u Nikšiću, koji ima svoje korijene u više decenija staroj tradiciji visokog školstva u Crnoj Gori.

Dodaje da ova potpuno prirodna saradnja između jedne kulturne i jedne obrazovne institucije predstavlja primjer dobre prakse i za svaku je pohvalu.  

„Čestitam organizatorima Javnoj ustanovi Narodna biblioteka NJegoš na čelu sa direktoricom magistrom Bojanom Obradović, što su po četvrti put za redom našli snage, volje i energije da organizuju nikšićki  sajam knjiga Anderva buk. Sa ovim sajmom se i naš grad svrstava u velike kulturne centre Evrope koji njeguju književnost. Veliki broj izlagača, raznovrsna tematika i broj gostiju u kulturnom dijelu programa garant su da će i ovogodišnje izdanje sajama opravdati svoje postojanje, ali i podići standarde za stepenik više”, zaključio je Mijušković.

Prof. dr Dijana Vučković, prodekanica za nastavu na Filozofskom fakultetu, ističe da su ova i ovakve manifestacije uvijek imale posebnu vrijednost, a danas, kako navodi, u vrijeme turbulentnog galopa tehnike i u vrijeme različitih tehnoloških čudesa izgleda da važnost knjige kontinuirano moramo ponovo otkrivati i sebi, a i drugima.

”Posebno najmlađim čitaocima od kojih očekujemo da razbukte strast prema čitanju. Čitalačke vještine, navike, preference, istraživanja kažu i zajednički ukazuju na fenomen krize čitanja, na pojavu koja bi mogla nepovratno, negativno uticati i na čovjeka i na čovječanstvo”, kazala je Vučković.

Direktorica biblioteke “Njegoš” mr Bojana Obradović navodi da kada su 2021. godine pokrenuli ovu važnu manifestaciju pred njima je bila želja da ukažu na značaj knjige i da skrenu pažnju na čitanje kao na jednu od ključnih aktivnosti u procesu usvajanja znanja i razvijanja kritičkog mišljenja.

„Ali i kao na jednu od nezaobilaznih aktivnosti na putu ka njegovanju estetskog doživljaja stvarnosti koji nas čini sposobnim da se uzdignemo iznad svakodnevne trivijalnosti i budemo sposobni da kulturu živimo i stvaramo, a ne samo da govorimo o njoj“, dodaje Obradović.

Obradović ističe da se program rada JU Narodne biblioteke ,,Njegoš” zasniva na teoriji da su biblioteke hramovi znanja i rezultat najranije čovjekove potrebe za zaštitom, čuvanjem i prenošenjem onoga što je korisno kao misao ili kao ideja sa prošlih generacija na buduće.

Ona smatra da je Sajam knjiga od neprocjenjivog značaja u uspostavljanju direktnih kontakata između biblioteke, čija je najšire definisana uloga – da povezuje ljude i zabilježeno znanje, i izdavača, čija je djelatnost usmjerena na ključnu kariku u dostupnosti knjige čitalačkoj publici.

„Svi zajedno ćemo sa ove manifestacije koja ima kulturno-obrazovni karakter poručiti: VERBA VOLANT SCRIPTA MANENT (Riječi lete zapisano ostaje), jer ono vječno što ostane iza čovjeka je ono što je zapisano, tj. ono što je u formi djela – u najširem značenju te riječi –  dostupno budućim generacijama“, zaključila je Obradović.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija Dragana Kažanegra Stanišić na kraju je otvorila IV izdanje ovog Sajma knjiga.

“S ponosom mogu reći da je Nikšić kroz ovu manifestaciju postao sinonim za bogatstvo književnosti, mjesto susreta, ideja, kreativnosti i znanja. Sajmovi knjiga su mnogo više od mjesta gdje se okupljaju izdavači i čitaoci, oni su žarište dijaloga, nit između različitih kultura i prostora gdje se njeguje ono najvažnije, naš duh i intelekt. U tom smislu “Anderva book” ne predstavlja samo sajam knjiga, već sajam vrijednosti, znanja, razmjene ideja i zajedničkog stvaranja”, navodi Kažanegra.

Ona je posebno istakla važnost uloge mladih u ovom programu.

“Njihov glas, njihova kritička misao, njihovo stvaralaštvo kroz različite radionice, tribine i diskusije, ohrabruje nas da vjerujemo u budućnost crnogorske kulture. Djeca i mladi su naše bogatstvo, a ovaj sajam im pruža platformu da razviju ljubav prema knjigama, kulturi i umjetnosti”, dodala je Kažanegra.

Večeras je otvorena i izložba slika Mirka Brkuljana.

Otvaranje Sajma oplemenila je muzika Nikoline Tomašević i Aleksandra Bubanje.

Voditeljka programa bila je Nina Marković.

U nastavku možete pročitati program za naredne dane:

Organizator kulturne manifestacije je nikšićka Javna ustanova Narodna biblioteka “Njegoš” u saradnji sa Opštinom  Nikšić, Ministarstvom kulture i medija, Filozofskim i Filološkim fakultetom.

Danijela Simanić

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA