Krivična prijava protiv bivše zaposlene Sekretarijata za lokalnu samoupravu: ODT da ispita ovjeru liste Ivana Vukovića

Protiv bivše zaposlene u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeta je krivična prijava zbog, kako se tvrdi, nezakonite ovjere dokumenata – ličnih izjava o prihvatanju kandidature za izbore održanih 23. oktobra 2022. godine na listi „Svi za naš grad – dr Ivan Vuković“.

Krivičnu prijavu, u koju je „Dan“ imao uvid, je podnijela Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom. Ona nije željela da iznosi detalje osim što je u izjavi za naš list potvrdila da je podnijela krivičnu prijavu i da stoji na raspolaganju istražnim organima.

Prema onome što je sadržano u krivičnoj prijavi sporna ovjera je uoči izbora prije dvije godine obavljena u takozvanoj knjizi terena, a ne u službenim prostorijama. Kako je navedeno, ovjera mimo službenih prostorija može se obaviti samo ako lice koje to zahtijeva iz opravdanih razloga ne može da im pristupi. Ti su razlozi sadržani u Zakonu o ovjeri potpisa, rukopisa i prepisa gdje se navodi da je to u slučaju starosti, bolesti ili invaliditeta stranaka, odnosno kada se stranka nalazi na liječenju u bolnici, ustanovi za rehabilitaciju, ustanovi za zbrinjavanje i boravak starih lica ili mu je na bilo koji način ograničena sloboda kretanja.

U krivičnoj prijavi je iznijeta tvrdnja da je ovjera mimo službenih prostorija urađena bez zahtjeva i opravdanog razloga, te da nije sačinjen zapisnik o toj radnji što je neophodno kada se ovjera obavlja u upisniku za teren. Iznesena je sumnja da je knjiga odnesena u DPS ili neko drugo mjesto. Navedena je i sumnja da je popunjavanje uradilo neovlašćeno lice jer se, kako se tvrdi, radi o tri različita rukopisa. Tu sumnju potkrepljuju činjenicom da upisnik mora da vodi službeno lice koji ne može imati tri rukopisa.

U krivičnoj prijavi je navedeno da su svi davaoci izjava oslobođeni plaćanja takse što je konstatovano u upisniku, a protivno je Zakononu o administrativnim taksama. Tvrdi se da sve ovjerene izjave nijesu potpisane svojeručno, sporni su i datumi te na samoj izjavi nedostaje svojeručni potpis Ivana Vukovića.

– Ovjerene su izjave koje nijesu potpisane svojeručno sa osam različitih datuma ili bez oznake datuma, a svi se oni razlikuju sa štampanom potvrdom na računaru – piše u krivičnoj prijavi.

Riječ je o 58 ovjera, svih kandidata za odbornike sa liste koju je predvodio Ivan Vuković. U krivičnoj prijavi je imenom i prezimenom navedeno 21 lice za koje se tvrdi da se nijesu svojeručno potpisali. Prostim poređenjem potpisa sa izjava i onih iz upisnika dolazi se do toga da se radi o falsifikatima zbog čega je neophodno grafološko vještačenje, piše u prijavi.

Sve ovo podnosilac krivične prijave kvalifikuje kao nesavjestan rad u službi. Kazna predviđena za ovo krivično djelo je novčana ili zatvor do tri godine.

foto: Gradski.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA